Reprezentanții companiei Kroll s-au aflat astăzi, 2 iulie, într-o vizită de lucru la Chișinău, în cadrul căreia au avut întrevederi cu membrii Comisiei de anchetă cu privire la investigarea furtului miliardului. Președintele comisiei parlamentare, Alexandru Slusari, a comunicat despre recepționarea raportului Kroll 2, pentru Ziarul de Gardă. Totuși, documentul rămâne secret, deputatul din Platforma DA refuză să-l publice în presă.
Este straniu faptul că, deputatul din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba nu mai insistă asupra publicării acestui Raport, el fiind unul din politicienii care de cele mai multe ori, au militat pentru acest fapt.
Mai mult de atât, la data de 29 martie, 2019, un grup de deputați ai blocului ACUM: Dumitru Alaiba, Vladimir Bolea, Igor Grosu, Radu Marian, Liliana Nicolaescu-Onofrei și Dan Perciun, au semnat un demers către Banca Națională a Moldovei, în care au cerut, în conformitate cu articolele 21 și 22 din Legea privind statutul deputatului, următoarele documente: – contractul semnat între Banca Națională a Moldovei și compania Kroll și Steptoe & Johnson, – conținutul deplin și detalia al celui de-al doilea raport de investigație a companiilor Kroll și Steptoe & Johnson, cunoscut publicului drept raportul Kroll 2.
În mesajul său, deputatul din PAS a spus că nepublicarea raportului Kroll 2 este convenabilă liderilor de atunci a Partidului Democrat, dar, se pare că nici acum, când acest raport a intrat în proprietatea deputaților ACUM, aceștia nu se grăbesc să îl publice.
Mesajul său, l-a reiterat Dumitru Alaiba și la data de 30 iunie 2019, spunând că motivul că raportul Kroll ar prejudicia efortul de recuperare a banilor furați nu este unul real. Acesta a mai spus că „Publicând raportul, am crește transparența procesului și am informa cetățenii noștri despre ”oamenii onești” din document. După ce au fost furați atât de dur, oamenii noștri merită măcar să-și știe eroii. „
Acum însă când raportul Kroll 2 este în mânile deputaților ACUM, deputatul Dumitru Alaiba și colegii săi, nu se grăbesc să îl facă public, care oare este motivul? De menționat este faptul că, în anul 2013, Dumitru Alaiba scria pe blogul său, că este sigur că la BEM totul este în regulă, asta chiar dacă în acea vreme începea furtul miliardului.