Sâmbăta, 6 iulie, s-au împlinit 70 de ani de la al doilea val de deportări staliniste din Basarabia. Dimineață, a fost organizat un eveniment de depunere a florilor la monumentul victimelor deportărilor, la care au participat și Maia Sandu împreună cu ministrul Andrei Năstase. Deși, în mod normal ar fi trebuit să fie o zi de doliu, în aceeași zi, a fost organizat și festivalul IA Mania, eveniment la care, cu zâmbetul pe buze au participat cei doi oficiali, menționați mai sus.
Această faptă a Maiei Sandu a înfuriat foarte mult internauții, care au catalogat acest traseu a prim-ministrului egal cu „de la mort la nuntă”. La evenimentul de comemorare a victimelor deportărilor, prim-ministrul Maia Sandu a venit îmbrăcată în haina națională denumită „IE”. Internauții au observat că în aceeași haină, peste doar câteva ore, Maia Sandu a apărut la Holercani, la festivalul denumit „Ia Mania”, organziat de Nata Albot. Utilizatorii rețelelor sociale, au spus că Maia a îmbrăcat ia la evenimentul de comemorare a victimelor deportărilor, ca „să nu facă două drumuri”.
Alexandru Cazacu, președintele Asociaţiei de Promovare Socio-Culturala Moldo-Italiană „DOR”, unul din cei mai cunoscuți activiști din diasporă, a comentat acest pas al Maiei Sandu ca fiind unul plin de fățărnicie și falsitate. „De la mort, la festival, scoțând doliul din piept, este gata de sărbătoare” scrie Cazacu în mesajul său. Acesta mai spune că Maia Sandu ascunde după zâmbetul său de nevinovată, o trădare fără precedent în istoria politicii noastre. „Mai rău decât dodonul care strigă că românii sunt răi, iar rușii buni, poate fi doar Maia care se dă româncă la București, la două zile după ce pupă poala lui Kozak.”
Întâmplător sau nu, dar pe pagina personală de facebook a şefei Guvernului sau pe cea a Executivului nu au fost distribuite poze sau video de la eveniment. Dar cu toate acestea, prezența Maiei Sandu la Ia Mania a fost confirmată chiar de către unul din organizatorii evenimentului, Nata Albot. Aceasta a postat pe Facebook o poză cu prim-ministrul, în care i-a scris și un mesaj de laudă, spunând că Sandu nu a ezitat să pună mâna în lut pentru a face o vază.
O înregistrare video de la fața locului cu Andrei Năstase, a fost publicată pe pagina Platforma DA Râșcani, de către președintele organizației de sector, Ruslan Verbițchi.
Jurnaliștii au încercată să contacteze pe Andrei Năstase și Maia Sandu, pentru a afla, dacă într-adevăr au fost prezenți la festival, imediat după ce au depus flori la monumentul victimelor deportărilor. Ministrul Afacerilor Interne nu a răspuns la telefon, iar consilierul prim-ministrului, a spus că trebuie o solicitare oficială, chiar dacă, anterior tot ei spuneau că fiecare pas al lor, va fi unul transparent.
Acum 70 de ani sovieticii au deportat 11.293 de familii – 35.796 persoane, dintre care 9864 bărbaţi, 14.033 femei şi 11.889 copii. 7620 de familii au fost considerate „chiaburi”, iar celelalte acuzate de „colaborare cu fasciştii”, de „apartenenţă la partidele burgheze româneşti sau la secte religioase ilegale”.
Operaţiune denumită conspirativ „IUG”/Sud s-a făcut în urma Hotărârii Biroului Politic al CC al PC al URSS Nr. 1290-467cc din 6 aprilie 1949 „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, complicilor ocupanţilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliţiei germane şi româneşti, a membrilor partidelor politice, a gardiştilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât şi a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”.
Hotărârea, care prevedea „deportarea în Kazahstan, Asia Centrală şi Siberia a 11.280 de familii cu 40.850 de oameni”, era însoţită de un act adiţional în care se specifica decizia Guvernului Sovietic ca „deportarea categoriilor menţionate să se facă pe vecie”, operaţiunea să înceapă pe 6 iulie 1949, ora 02,00, şi să se încheie pe 7 iulie 1949, ora 20,00.