Demiterea ilegală a procurorului general creează un precedent periculos. Practic, orice persoană va putea fi eliberată din funcție dacă aceasta nu convine guvernării. Uitați de principiul separării puterilor în stat sau de cel al supremației legii, scrie pe facebook jurnalistul Ion Mischevca.
„Încălcarea flagrantă a procedurii de eliberare din funcție a procurorului general reprezintă un atentat la independența justiției. De altfel, ingerințele puterii executive în activitatea sistemului judecătoresc s-au văzut când premierul a dat buzna la ședința Consiliului Superior al Magistraturii și a amenințat cu demisia toți judecătorii incomozi actualului regim”, a spus Mischevca.
„Când moare cineva, nu-i anulezi certificatul de naștere, ci emiți un certificat de deces. La fel și în acest caz: nu poți demite procurorul general, invocând faptul că ar fi fost numit cu nereguli. Nu poți face dreptate încălcând normele de drept.
Imaginați-vă că toate dosarele instrumentate în mandatul acestui procuror general vor fi contestate în instanță. Vom avea haos instituțional și juridic. Filat, Platon și alții abia așteaptă”, a adăugat sursa citată.
Pe final jurnalistul a avertizat că statul de drept nu înseamnă stat de drepți!