Proiectul privind limitarea activității magazinelor duty-free, inițiat de ACUM-PSRM, prezintă riscuri de corupție – avertizează CNA

Cine sunt candidații care s-au înscris la șefia CNA, unele nume sunt foarte cunoscute, gabriel calin, centrul national anticoruptie, justie moldova, mihai gofman cna, 

Proiectul elaborat de noua majoritate parlamentară care prevede anularea scutirii de TVA la magazinele duty-free la intrarea în Republica Moldova prezintă riscuri de corupție, crează o abordare duală și atentează la conceptul de „duty-free” în general, se arată în avizul Centrului Național Anticorupție (CNA) la proiectul de lege, transmite ZUGO. 

Astfel, expertiza CNA constată un șir de factori de risc, precum și încălcarea normelor legale în procedura de elaborare a proiectului, considerând că nota informativă a acestuia este una sumară și nu elucidează viziunea autorului asupra modelului activității unităților duty-free.
 
CNA constată că inițiativa prezintă riscuri de corupție deoarece poate încuraja sau facilita actele de trafic de influență, conflict de interese și legaliza acte de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu.
 
În plus, prin anularea scutirii doar pentru anumite categorii de unități duty-free se crează o abordare duală și se atentează la unitatea conceptului de duty-free. Deoarece, se explică în Raportul de expertiză anticorupție, conceptul de „duty free” anume aceasta și presupune – eliberarea de impozite.
 
„Astfel, abordarea duală a acestui concept este contrară principiului coerenței normei juridice. Urmare a implementării proiectului vor exista unități duty-free beneficiare de facilități fiscale – cele amplasate la ieșirea din țară și unități duty-free fără careva facilități fiscale – cele amplasate la intrarea în țară. Abordarea duală a acestui concept este contrară principiului coerenței normelor juridice și crează incertitudini, inclusiv apariția riscurilor de corupție”, se arată în expertiza CNA.
Jurnalist către Guvernul Sandu, Diaspora nu se va întoarce, Iată din care motive, ion mischevca, alianta acum psrm, moldovenii din italia, la munca peste hotare, locuri de munca moldova, salarii moldova, 
Mai mult, Centrul Național Anticorupție notează că proiectul a fost pregătit chiar din start cu abateri de la legislația în vigoare, deoarece pe pagina web a Parlamentului nu se regăsește anunțul cu privire la inițierea elaborării acestuia. De asemenea, „nota informativă dispune de un conținut sumar și nu elucidează viziunea autorului asupra modelului activității unităților duty-free”.
 
În același timp, nu este clarificată soarta unităților duty-free care dețin licență de activitate însă deja nu vor mai fi scutite de TVA. CNA recomandă reexaminarea proiectului pentru ca acesta, pe de o parte, să asigure atingerea obiectivelor propuse la elaborare, iar pe de altă parte, să asigure unitatea și coerența cadrului normativ.
 
Documentul respectiva fost votat deja în primă lectură. Se preconizează ca interdicțiile să fie aplicate de la 1 august. Amintim că autoritățile au încercat să atenteze la magazinele de tip duty-free și în anul 2017, dar fără succes. Atunci, prevederea venea în condiţiile în care, în Uniunea Europeană nu ar exista magazine duty-free în punctele vamale terestre, ci doar în aeroporturi, ceea ce nu corespunde realității.
 
În Grecia, de exemplu, o companie care are în exclusivitate dreptul la comerțul fără taxe vamale deține peste 100 de magazine duty-free, dintre care mai puțin de 20 în aeroporturi, iar celelalte în punctele de frontieră și în porturi. Iar în Rusia, magazine duty-free sunt amplasate în toate punctele de control aerian, maritim și fluvial, mai informează CNA.
Total
0
Shares
Total
0
Share