Republica Moldova a devenit membră a Fondului Monetar Internațional în 1992, de atunci toate guvernele de la Chișinău au luat credite de la FMI pentru a asigura echilibru sistemului financiar național. Însă, după ce sunt cheltuiți, acești bani trebuie întorși înapoi.
Într-un grafic cu sumele de bani luate de fiecare guvern în parte și sumele întoarse fondului, observăm că Guvernul condus de Pavel Filip a rambursat cei mai mulți bani FMI-ului, și anume 177 de milioane de dolari. Cei mai puțini bani a întors Guvernul Sagheli – 5,1 milioane.
Graficul mai arată că cei mai mulți bani a împrumutat de la FMI Guvernul Filat, este vorba de peste 320 de milioane de dolari. Acest guvern însă a întors doar 19 milioane.
Amintim că Guvernul Sandu, din prima lună de preluare a puterii, s-a angajat să ia de la FMI 46,5 milioane de dolari pentru 2019. În acest context, ministra Finanțelor Natalia Gavriliță a decis luarea unor măsuri foarte dure, precum: creșterea taxelor pentru unele categorii de agenți economici, majorarea impozitelor pe venit, impozitarea tichelor de masă acordate gratuit muncitorilor, impozitarea majorată a vânzării imobilelor, sau tăierea premiilor pentru toți bugetarii. Anunțarea acestor măsuri evident că a stârnit un val de reacții negative în societate. De menționat că Guvernul Sandu intenționeză să ia noi credite de la FMI și în 2020.