O echipă internațională de oameni de știință a descoperit că bacteria Clostridium difficile, care provoacă boli infecțioase ale intestinului, evoluează odată cu apariția unei specii care este rezistentă la dezinfectanți și se răspândește cu ușurință.
Microorganismul poate provoca atât diaree ușoară, cât și condiții de pericol pentru viață, cum ar fi sepsis, relatează Science Daily.
Cercetătorii au analizat genomul de 906 tulpini de clostridie preluate de la oameni, animale (câini, porci și cai) și din mediu. S-a dovedit că se formează o varietate de microorganisme care este adaptată pentru supraviețuire și creștere într-un cadru spitalicesc. Această tulpină este prezentă în 70 la sută din probele prelevate de la pacienții din spital. Are mutații care permit bacteriilor să absoarbă mai bine zahărul. Rezultatele studiului au arătat că microorganismele colonizează mai activ intestinele șoarecilor, a căror dietă este bogată în carbohidrați.
Clostridium difficile a apărut pentru prima dată în urmă cu aproximativ 76 de mii de ani, dar numărul lor de tulpini a început să crească la sfârșitul secolului al XVI-lea odată cu apariția primelor spitale. Bacteriile formează spori rezistenți la mediu și se transmite cu ușurință de la persoană la persoană.