La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș de Rusia, transmite g4media.ro.
Curtea Constituțională
Ultimul exemplu este noul președinte al Curții Constituționale – o instituție care are ultimul cuvânt în marile dezbateri politice de la Chișinău – unde Dodon l-a propulsat pe un fost politruc sovietic.
Vladimir Țurcan a ocupat funcții în Partidul Comunist încă de când Moldova era parte a URSS, iar apoi a devenit ambasador în Federația Rusă și a rămas constant un admirator al Kremlinului. Mai mult, Țurcan a avut dese poziționări anti-românești și anti-NATO.
Parlament
Coaliția de guvernare a votat-o președinte al Parlamentului pe Zinaida Greceanîi, colegă de partid cu Igor Dodon și fost premier în mandatul de președinte al lui Vladimir Voronin. Ea s-a remarcat printr-o atitudine anti-românească manifestă în 2009, când l-a expulzat pe ambasadorul României pentru o presupusă implicare, niciodată dovedită, în revolta din Chișinău. Tot în 2009, ea a închis practic granița peste Prut.
Imediat după preluarea puterii de către noua coaliție, prima vizită în străinătate făcută de Zinaida Greceanîi a fost la Moscova, unde a susținut un discurs de la tribuna Parlamentului (sursa).
De remarcat că la numirea în funcția de premier ea declara că vorbește limba ”moldovenească”, și nu limba română.
Ministerul Apărării
Pavel Voicu, noul ministru al Apărării, a făcut prima vizită oficială din mandatul său la Moscova (sursa) . Voicu s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Şoigu, cu care a discutat despre situaţia regională și reforma sectorului de apărare din Republica Moldova.
El este un apropiat al președintelui pro-rus Igor Dodon, participând alături de el la o excursie la Muntele Athos pe când era şef al Inspectoratului de poliţie Bender, potrivit Europa Liberă.
Parchetul anticorupție (CNA)
Ruslan Flocea este unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Igor Dodon și a fost propulsat în fruntea temutului CNA, echivalentul DNA din România. Ruslan Florea a fost consilier al președintelui Dodon, apoi secretar general al Aparatului Președintelui R. Moldova. Anterior fusese consilier al Zinaidei Greceanîi pe vremea când ea era prim-ministru al republicii, potrivit Europa Liberă.
Consiliului Suprem de Securitate
Victor Gaiciuc, desemnat de Dodon ca secretar al instituției (similară cu CSAT), este înrudit cu președintele țării, care i-a cununat un copil, potrivit Adevărul.
Gaiciuc s-a remarcat prin declarații considerate scandaloase de presa de la Chișinău. Astfel, în calitate de preşedinte al Uniunii Ofiţerilor, într-o conferinţă la Academia de Ştiinţe a Moldovei din 2016 Gaiciuc a spus că „exemplul Donbasului este demn de toată admiraţia”, având în vedere că separatiștii pro-ruși din regiune au reuşit să opună rezistenţă armatei ucrainene. Or, Rusia este susținătorul fățiș al armatei separatiste din Donbas.
Serviciul Secret (SIS)
Alexandru Esaulenco este noul director al SIS, iar Artur Gumeniuc este noul director adjunct. Potrivit Europa Liberă, aprobarea lui Esaulenco în funcția de director a fost coordonată cu președintele Igor Dodon.
În ceea ce-l privește pe Artur Gumeniuc, acesta fusese înainte de numirea la SIS un colaborator apropiat al lui Dodon, fiind cooptat în 2017 în echipa acestuia pe post deconsilier în domeniul apărării şi securităţii naţionale.
Cine este Igor Dodon
Igor Dodon a devenit președintele Republicii Moldova în 2016. A fost președintele Partidului Socialiștilor din Moldova și are o agendă pronunțat pro-rusă, anti-occidentală și anti-românească. El a cerut constant ruperea acordului dintre Moldova și UE și a militat pentru stoparea colaborării cu NATO, adică exact obiectivele majore ale Federației Ruse în Moldova.