(doc) Candidat la funcția de PROCUROR GENERAL cu PROBLEME de integritate. RISCA dosar penal, dar s-a ales doar cu pierderea funcției

Procuratura Generală pe urmele lui Dodon, A pornit investigații pe tergiversarea eliberarii ostaticilor din Afganistan, pilotii moldoveni capturati de talibani, renato usatii rusia, eduard harujen justitie moldova

Procurorul Vsevolod Ivanov, pretendent la funcția de procuror general al R. Moldova, și-a trecut în CV-ul prezentat comisiei de concurs faptul că a ocupat între anii 2013 – 2014 funcția de procuror adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, însă nu și motivul pentru care a părăsit această funcție, scrie ZiarulNational.MD

În 2014, actualul candidat la funcția de procuror general risca un dosar penal pentru trafic de influență și corupere pasivă în proporții deosebit de mari, însă a plătit doar cu funcția de adjunct al procurorului-șef de la Procuratura Anticorupție.

Potrivit anticoruptie.md, Vsevolod Ivanov este procuror în Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Râșcani, de la sfârșitul lunii decembrie 2016. Anterior, timp de șase ani a activat în cadrul Procuraturii Anticorupție, după ce, în iulie 2010, a fost numit să asigure interimatul funcției de procuror, șef adjunct al Secției combaterea corupției în cadrul PA. În privința lui Vsevolod Ivanov au fost intentate, de-a lungul timpului, mai multe proceduri disciplinare.

În octombrie 2013, Secţia conducere a urmăririi penale în organele centrale ale Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Vamal a pornit o anchetă în baza unei bănuieli rezonabile de comitere a infracţiunilor de trafic de influență și corupere pasivă în proporții mari în care era vizat Ivanov.

Un cetățean s-a plâns la Procuratura Anticorupție că un angajat al Centrului Național Anticorupție îi cere bani pentru a nu iniţia investigaţii pe faptul efectuării unor transferuri „dubioase” de bani. Deși reclamantul avea drept probă o înregistrare telefonică care-l încrimina pe ofițerul CNA, procurorul Vsevolod Ivanov nu a înregistrat corespunzător plângerea cetățeanului și nu a examinat înregistrările convorbirilor telefonice.

Ulterior, Ivanov ar fi încercat să obțină 30 de mii de euro, printr-un intermediar, de la ofițerul CNA care fusese „turnat” la Procuratură, pentru a nu iniția investigații în baza plângerii depuse pe numele său.

Procurorii dețineau înregistrări ale convorbirilor telefonice prin care Ivanov ducea tratative de obținere a banilor, însă acestea nu au fost admise ca probă la dosar, deoarece au fost obţinute în afara urmăririi penale şi fără autorizarea judecătorului de instrucţie. La 21 decembrie 2013, procurorii au emis o ordonanţă de refuz în pornirea urmăririi penale inițiate în cazul lui Ivanov pentru că nu ar fi existat faptul infracţiunii.

Deși a scăpat de dosar penal, Ivanov a fost sancționat de Colegiul Disciplinar. Acesta a primit o mustrare, pentru că „nu şi-a îndeplinit corespunzător obligaţiile de serviciu şi a încălcat Codul de etică al procurorului”. Ivanov a contestat decizia Colegiului Disciplinar, însă, după examinarea dosarului, decizia a rămas neschimbată. La 15 mai 2014, Consiliul Superior al Procurorilor i-a cerut procurorului general ca Vsevolod Ivanov să nu mai dețină interimatul funcţiei de adjunct al procurorului Procuraturii Anticorupţie. Solicitarea a fost acceptată de procurorul general de atunci, Corneliu Gurin.

Numele procurorului Anticorupţie Vsevolod Ivanov a apărut anterior într-o investigație realizată de Jurnal TV. Acesta era criticat pentru faptul că și-a luat la preţ redus un apartament de 87 de metri pătraţi în „blocul procurorilor”, deşi avea în proprietate alte trei apartamente.

2014-05-15_74 ivanov by Vitalie Hadei on Scribd

 

Total
0
Shares
Total
0
Share