Istoria se repetă! Exact 20 de ani în urmă cădea și Guvernul Sturza, din aceleași motive

Ion Sturza, Maia Sandu, ACUM, PAS, Guvernull Sturza, Guvernul Sandu, demiterea Guvernului Sturza, Demiterea Guvernului Sandu, motiune de cenzura impotra Maiei Sandu, prim-ministrul calos,criza economica, Nastase, Voronin, PDM, Pavel Filip, Plahotniuc, scumpirea energiei electrice, scumpiri, pensii, pensia minima, reforma justitiei, procuror general

Acum 20 de ani, pe data de 9 noiembrie 1999, Guvernul condus de Ion Sturza primea votul de neîncredere din partea deputaților, motivele invocate fiind scăderea dramatică a nivelului de trai, agravarea problemelor economice și creșterea datoriilor externe. Coincidență sau nu, dar Guvernul Maiei Sandu la fel trebuie să treacă testul unei moțiuni de cenzură până la data de 9 noiembrie a.c., principalul motiv invocat fiind la fel lipsa reformelor care au dus la înrăutățirea condițiilor de trai ale populației.

În 2009, liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, în luarea sa de cuvânt înainte de a se pune la vot moțiunea de cenzură, a ţinut să sublinieze că responsabilitatea pentru scăderea dramatică a nivelului de trai, agravarea problemelor economice, creşterea datoriilor interne și externe revine întru totul cabinetului Sturza și ADR care a sprijinit „o echipă de neprofesionişti în mare parte corupţi”.

Guvernul Sturza, precum și Guvernul Sandu, a avut o viață scurtă. În perioada Guvernului Sturza, Republica Moldova a trecut printr-o cumplită criză energetică. În perioada Guvernului Maiei Sandu, s-au majorat tarifele pentru energia electrică, moldovenii din nordul țării fiind nevoiți acum să achite cu 32 bani mai mult pentru kw/h.

O altă similitudine ar fi că Guvernul Sturza, precum Guvernul Maiei Sandu, a avut o imagine bună în exterior și în pofida greutăților prin care treceau moldovenii de rând, pe timpul lui Sturza fiind restanțe de luni de zile la pensii și salarii, UE susținea acel guvern. E de menționat că moldovenii au botezat pe Ion Sturza ca fiind “Prim-ministrul galoș”, din motivul că pe timpul lui, în loc de bani, oamenii primeau galoși, adesea ambele perechi pentru același picior.

Chiar dacă a avut o viață scurtă, Guvernul Sturza a îndatorat Republica Moldova cu 50 milioane de dolari. Și Maia Sandu a reușit performanța ca să mărească datoria externă a țării. Astfel, Maia Sandu a semnat deja un împrumut de la FMI în valoare de aproape 50 milioane de dolari, și altele 100 000 milioane de la Banca Europeană de Investiții.

Ion Sturza a fost propus pentru funcția de Prim-ministru de către Președintele de atunci, Petru Lucinschi, politician care o susține în prezent pe Maia Sandu. Mai mulți analiști politici de la Chișinău fiind de părerea că ar exista chiar un adevărat clan condus din umbră de către Petru Lucinschi, clan în care se regăsesc Sturza, Filat, Țopa, Maia Sandu, mulți jurnaliști și oameni din societatea civilă.

Totuși, după un mandat scurt în care s-au privatizat multe întreprinderi importante de stat, Ion Sturza a devenit un ”afacerist de succes” în România, iar acum e susținător al Blocului ACUM, în special al Maiei Sandu.

Amintim că PDM a înaintat o moțiune de cenzură Guvernului Maiei Sandu, care ar putea fi dezbătută în Parlament până pe data de 9 noiembrie curent. Moţiunea a fost semnată de majoritatea deputaţilor democraţi, care susţin că Executivul dă dovadă de incompetenţă şi proastă gestiune, în special în domeniile social şi economic. Moțiunea de cenzură ar putea să treacă, după ce Președintele Dodon a declarat la un post de televiziune că dacă Maia Sandu nu-și retrage proiectul privind asumarea de răspundere ce ține de numirea candidaților pentru funcția de Procuror General, Guvernul va fi demis.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share