Sute de bolivieni au umplut duminică piaţa Murillo din La Paz, din faţa palatului prezidenţial, pentru a sărbători demisia lui Evo Morales, care a condus ţara timp de aproape 14 ani, relatează AFP, citați de Deschide.md
„Acesta este singurul meu drapel”, striga un tânăr manifestant care agita steagul roşu, galben şi verde al Boliviei.
În acest timp, poliţia înlătura din clădirile oficiale, printre care Parlamentul, Tribunalul electoral şi comandamentul poliţiei, aşa-numitul Whiphala, drapelul andin indigen multicolor pe care Evo Morales l-a introdus ca simbol naţional în 2009.
„Acest imbecil, care nu-şi poate folosi mintea, a ieşit pe fereastră, ce veste bună! Suntem fericiţi”, a declarat pentru France Presse Reggina Sojas, o comerciantă în vârstă de 61 de ani, venită să sărbătorească evenimentul pe bulevardul El Prado, principala arteră din La Paz.
„Ce moment de glorie pentru noi! Suntem cu adevărat mulţumiţi, trăiască democraţia!„, şi-a exprimat satisfacţia Ricardo Revilla, angajat al unei bănci în vârstă de 37 de ani.
La câţiva paşi mai departe, într-unul din colţurile pieţei Murillo, poliţiştii dintr-o unitate care s-a răzvrătit împotriva lui Morales se bucurau alături de manifestanţii pe care trebuiau să-i aducă la ordine cu doar câteva zile înainte.
În celălalt capăt al ţării, la Santa Cruz, la 900 km est de La Paz, o femeie agita un drapel bolivian.
„Îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a eliberat de dictator”, a spus ea, folosind apelativul dat lui Evo Morales de adversarii săi.
Într-o altă scenă cu totul inedită, responsabili ai poliţiei s-au rugat în genunchi în faţa catedralei din localitate.
La Sucre, capitala constituţională a Boliviei, un grup de persoane s-a adunat în Piaţa armelor, unde republica a fost fondată în 1825, pentru a intona imnul naţional.
„Nu ne vom mişca din stradă până când dictatorul, asasinul, nu pleacă din palat”, a declarat la rândul ei fosta candidată la alegerile prezidenţiale Ruth Nina, care prezidează o asociaţie a soţiilor poliţiştilor, la porţile unei unităţi din La Paz în care se află poliţişti răzvrătiţi.
De cealaltă parte, în oraşul El Alto, aflat pe înălţimile din jurul La Paz şi considerat un fief al lui Evo Morales, au izbucnit incidente.
O mulţime a încercat să ocupe un post de poliţie, dar a fost respinsă cu gaze lacrimogene. În jur de şase persoane au fost arestate, potrivit media locale.
În plus, o autobază pentru autobuze din sudul La Paz a fost incendiată cu numeroase vehicule în interior, iar în oraş au avut loc jafuri, notează AFP.
Sursa: Agerpres