Igor Dodon a semnat decretul de numire al lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general al Republicii Moldova. Decizia vine după ce ieri, Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat în această funcție, scrie deschide.md.
„Fiind împuternicit constituțional cu competența de numire în funcție a Procurorului General, am agreat decizia Consiliului Superior al Procurorilor luată în urma concursului desfășurat legal în parametrii democrației și statului de drept. Numirea Procurorului General este un moment mult așteptat de către societate, în vederea depășirii impasului atestat în raport cu instituția procuraturii. Reiterez că, Republica Moldova, în perioada actuală nu își poate permite luxul menținerii unei instituții cheie în regim semi-funcțional. Procuraturii Generale urmează ai fi asigurată independența deplină, iar toate procesele să rămână în afara politicului”, a scris Dodon.
Potrivit șefului statului, o reacție promptă, dar și acțiuni concrete sunt așteptate de societate în ceea ce privește concesionarea bunurilor statului, în special a Aeroportului Internațional Chișinău.
„Atât societatea, cât și comunitatea internațională solicită aprecieri și abordări legaliste ale arestărilor arbitrare, considerându-le drept măsură exagerată și nejustificată în majoritatea cazurilor. Or, acesta nu este un instrument de răzbunare, ci o măsură excepţională care se dispune doar atunci când alte măsuri nu sunt suficiente pentru a înlătura riscurile. Cetățenii își doresc să vadă pe agenda Procurorului General subiectul mult discutat privind evaluarea procurorilor. Un exercițiu așteptat, dar care urmează a fi realizat în parametrii constituționali și cei ai standardelor internaționale recomandate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Societatea cere asigurări în privința faptului că în procuratură activează exclusiv procurori cu imagine ireproșabilă, integri, angajați în spiritul meritocrației și al profesionalismului. Finalmente, dezacordul societății în raport cu procuraturile specializate urmează a fi auzit și soluționat în spiritul legii. Or, atât activitatea Procuraturii Anticorupție, cît și a celei pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale necesită dinamizare și resetare în parametrii legii, acestea nu mai pot continua rolul de sperietori pentru mediul de afaceri și partidele de opoziție”, a scris Dodon.