Este decis. Google și Facebook vor plăti impozite în Moldova. Politica bugetar-fiscală a fost aprobată cu majoritatea voturilor deputaților, în prima lectură. De asemenea, se menține cota TVA de 20 la sută pentru sectorul HORECA, iar ministrul finanțelor spune că abia în primăvara anului viitor taxa ar putea fi redusă, anunță TVC.md
Cele mai multe replici le-a stârnit intenția Ministerului Finanțelor de a obliga companiile internaționale care prestează servicii electronice să se înregistreze în Moldova și să plătească TVA, printre acestea fiind Google și Facebook.
IGOR MUNTEANU, deputat PPDA: Impozitând aceste servicii – online-shopping, muzică, divertisment, practic, noi declarăm război marilor giganți ai lumii cyber. Are Republica Moldova curajul și priceperea să-și apere consumatorii în raport cu Google, Oracle, Facebook? Are variante de rezervă în cazul unui boicot față de Republica Moldova? Într-un fel, cineva dorește să bage Republica Moldova în Evul Mediu.
Democratul Andrian Candu spune că prestatorii acestor servicii vor avea probleme cu înregistrarea, deoarece tehnic acest lucru încă nu este posibil, iar asta îi va face să renunțe să presteze servicii în Moldova.
ANDRIAN CANDU, deputat PDM:Dacă cineva sau din cei mari nu se vor putea înregistra sau nu vor dori să se înregistreze, n-o să presteze servicii în Molova și atunci cetățenii Republicii Moldova nu vor putea folosi aceste servicii, nici cele legate de Amazon, de cărți, electronice, nici legate de filme, sport.
Ministrul Finanțelor recunoaște că este o problemă în acest sens.
SERGHEI PUȘCUȚA, ministrul Finanțelor: Se lucrează foarte activ în această direcție, pentru ca începând cu ianuarie 2020 această funcție să fie disponibilă și accesibilă pentru înregistrare.
Pe lângă asta, deputații l-au întrebat pe ministrul finanțelor cu cât va crește prețul la benzină anul viitor, iar el nu a putut da o cifră exactă, menționând că prețul carburanților nu depinde doar de accize.
De asemenea, se menține cota TVA de 20 la sută pentru sectorul HORECA, iar ministrul spune că în primăvara anului viitor taxa ar putea fi redusă.
Accize suplimentare vor fi introduse pentru autoturismele mai scumpe de 600 de mii de lei. În același timp, importul sau achiziția de materii prime, utilizate pentru producția de tractoare și mașini agricole vor fi scutite de TVA.