Economie

A demolat Stadionul Republican și a vrut să scape de obligațiile fiscale

Pinterest LinkedIn Tumblr

O firmă de construcții se judecă cu Serviciul Fiscal de Stat. Și asta pentru că, atunci când au demolat Stadionul Republican, statul nu a achitat pentru lucrările efectuate. Banii au fost recuperați prin instanță.

Între timp, Fiscul a aplicat penalități companiei de construcții pentru neachitarea obligațiilor fiscale, în perioda cât statul nu și-a onorat obligațiile pentru lucrările de demolare. Prin urmare, firma de construcții s-a adresat în instanță și a solicitat anularea penalităților, care, în opinia reclamantei, au fost stabilite ilegal.

În perioada iulie-august 2007, firma Basconslux a executat lucrări în valoare totală de peste 8 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican, lucrări finanţate din bugetul public. Autoritățile publice s-au eschivat de la executarea benevolă privind achitarea datoriei existente. Pentru a-și recupera banii, firma s-a adresat cu o cerere de chemare în judecată. Atunci, instanța de fond a decis să fie încasați, din bugetul de stat, peste 8 milioane de lei pentru lucrări și peste 6 milioane, dobândă de întârziere. Hotărârea primei instanţe a fost menţinută prin decizia Curţii Supreme de Justiţie.

Ulterior, prin decizia Fiscului a fost aplicat incaso pe contul bancar al companiei Basconslux, prin care au fost ridicate următoarele sume:

– peste 500 de mii de lei – majorări de întârziere pentru neachitare în termen a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală;

– peste 1,1 milioane de lei – majorare de întârziere (penalitatea) calculată pentru neachitarea în termen de către angajator a contribuţiilor de asigurări sociale;

– peste 400 de mii de lei – majorare de întârziere (penalitatea) calculată pentru neachitarea în termen contribuţiilor individuale de asigurări sociale de stat obligatorii.

Compania a depus recurs, solicitând casarea decizia Curții de Apel. Curtea Supremă de Justiție a admis recursul, a casat decizia instanței de apel și a remis cauza spre rejudecare, într-un alt complet de judecată.

loading...

Comments are closed.