Oficial

A fost aprobat Regulamentul privind exportul și importul de produse chimice periculoase

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul, întrunit miercuri în şedinţă, a aprobat Regulamentul privind exportul și importul de produse chimice periculoase. Documentul transpune un act în acest sens al Uniunii Europene, modificat un an în urmă.

Conform deciziei Executivului, Regulamentul are ca obiective: crearea mecanismului de aplicare a Convenției de la Rotterdam privind procedura de consimţământ prealabil în cunoştinţă de cauză, aplicabilă anumitor produşi chimici periculoşi şi pesticidelor care fac obiectul comerţului internaţional, la care Republica Moldova a aderat în 2004; stabilirea procedurii de notificare a exportului și de primire a consimțământului prealabil în cunoștință de cauză pentru exportul produselor chimice periculoase care sunt interzise sau supuse unor restricții severe în Republica Moldova.

De asemenea, scopul documentului constă şi în promovarea responsabilităților și eforturilor comune de cooperare în domeniul transportului internațional de produse chimice periculoase în vederea protejării de potențiale daune a sănătății umane, a mediului, precum şi utilizarea corectă din punct de vedere ecologic a produselor chimice periculoase.

Regulamentul va asigura respectarea prevederilor privind clasificarea, ambalarea și etichetarea produselor chimice periculoase pentru om și/sau mediu, la exportul și importul acestora, cu excepția cazului în care dispozițiile respective intră în conflict cu vreo cerință specifică a părților sau a țărilor respective.

Monitorizarea și implementarea acestei hotărâri se pune în sarcina Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare, Radiologice și Chimice. Decizia va intra în vigoare la expirarea a şase luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

loading...

Comments are closed.