GMSS-CPE va activa în regim de agenție de presă, pe principiul „voce unică” și va informa publicul larg despre activitățile și măsurile întreprinse de autoritățile naționale în contextul organizării Summitului CPE 2023 în Republica Moldova.
Grupul va fi în contact cu reprezentanții mass-media și va furniza conținuturi relevante prin metode de accesibilitate rapidă (e-mail personal, rețele de socializare, website). La fel, GMSS-CPE va acorda sprijin în realizarea materialelor de presă aferente organizării și desfășurării evenimentului. Știrile și comunicatele vor fi emise în limbile română și engleză.
GMSS-CPE va ține legătura cu autoritățile centrale, instituțiile naționale, autoritățile publice locale și societatea civilă, pentru a livra informații de actualitate în perioada premergătoare și în timpul Summitului CPE 2023.
Pentru informarea cetățenilor și buna desfășurare a activității cotidiene, GMSS-CPE va genera în timp util precizări și recomandări venite din partea instituțiilor de resort în legătură cu contextele specifice de securitate și ordine publică, create de acest eveniment internațional de anvergură. Publicul va fi informat despre regimul de circulație pe drumurile publice din capitală și zonele limitrofe, accesul în capitală, condițiile de trafic, circulația transportului public în capitală și interurban, regulile speciale pentru parcări, situația în punctele de trecere a frontierei de stat, mobilitatea aeriană, evenimentele organizate în spațiul public etc.
Din GMSS-CPE fac parte comunicatorii instituțiilor naționale din domeniul ordinii publice, securității și apărării naționale: Ministerul Afacerilor Interne cu Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Migrație, Inspectoratul General de Carabinieri, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI; Serviciul de Protecție și Pază de Stat; Serviciul de Informații și Securitate; Ministerul Apărării; Procuratura Generală; Autoritatea Aeronautică Civilă; Administrația Națională a Penitenciarelor.
Jurnaliștii care intenționează să mediatizeze activitățile aferente Summitului Comunității Politice Europene 2023 (CPE) trebuie să se înregistreze și să completeze o cerere on-line de acreditare pe platforma pusă la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene http://www.epcsummit2023.md/. Cererile pot fi depuse în perioada 27 aprilie – 18 Mai 2023.
Cererea de acreditare va fi însoțită de următoarele documente:
– Versiunea scanată a pașaportului valabil cu data de expirare mai mare cu cel puțin 90 de zile după data Summitului;
– Versiunea scanată a unei fotografii;
– Versiunea scanată a scrisorii de confirmare din partea instituției de presă și o versiune scanată a legitimației de presă.
Organizarea Summitului în Republica Moldova a fost o decizie a reuniunii CPE de la Praga din octombrie 2022. La evenimentul din 1 iunie curent sunt așteptați aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene. Participanții la Summit vor discuta despre eforturile comune pentru pace, apărarea democrației, consolidarea interconectării energetice și securității globale.
GMSS-CPE recomandă tuturor persoanelor să se informeze din surse oficiale.