Externe

A fost descoperită o nouă planetă telurică. Astrofizicienii spun că are pe cer trei sori

Pinterest LinkedIn Tumblr

O planetă asemănătoare cu Pământul, situată la 22,5 ani lumină de planeta noastră, a fost descoperită de o echipă de cercetători de la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian.

Astrofizicienii spun că această planetă, numită LTT 1445Ab, orbitează în jurul unui astru dintr-un sistem format din trei stele din clasa piticelor roşii, de tip spectral M.

Potrivit datelor publicate de oamenii de știință care au descoperit-o, planeta LTT 1445Ab se interpune între steaua sa şi Pământ cu fiecare orbită pe care o desfăşoară. Aceste stele se orbitează reciproc într-un dans cosmic complex. Planeta LTT 1445Ab este a doua cea mai apropiată exoplanetă de tranzit cunoscută şi cea mai apropiată astfel de planetă aflată pe orbita unei stele din clasa piticelor roşii.

Dacă ne-am afla la suprafaţa acestei planete aflate pe o orbită foarte apropiată de steaua sa, la aproximativ 1/10 din distanţa dintre Mercur şi Soare, „am vedea la orizont un uriaş soare portocaliu şi doi sori mai mici, cu nuanţe mai roşiatice, în depărtare”, conform lui Jennifer Winters, astronom la Centrul pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian şi coordonatorul studiului publicat în revista Live Science. „Steaua primară ar fi vizibilă foarte mare pe cer pentru că este foarte aproape. Celelalte două stele sunt mult mai departe şi s-ar vedea de aproximativ 100 de ori mai strălucitoare decât (planeta) Venus şi de aproximativ aceeaşi dimensiune cu această planetă (aşa cum este văzută de pe Pământ n.r.)”, a adăugat ea.

Motivul pentru care probabil că nu am descoperit această planetă înainte este legat de faptul că face parte dintr-un sistem cu trei stele, iar majoritatea programelor de căutare a exoplanetelor evită astfel de sisteme”, a mai adăugat Winters.

Winters şi colegii săi au reuşit să identifice exoplaneta LTT 1445Ab folosind datele primite de la satelitul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), un telescop spaţial de nouă generaţie lansat de NASA anul trecut, scrie Agerpres.

Comentați știrea

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook - Telegraph Moldova   
loading...

Comments are closed.