A fost încheiată cu succes prima licitație lunară comună privind alocarea capacității de transfer a energiei electrice lunare între cele două direcții MD-UA și UA-MD

Moldelectrica, Republica Moldova, și NPC Ukrenergo, România, au încheiat cu succes prima licitație lunară comună privind alocarea capacității de transfer a energiei electrice lunare între cele două direcții MD-UA și UA-MD desfășurată pe platforma „Ukrenergo”.

Licitația s-a încheiat marți, 27 februarie, cu alocarea capacităților de transfer între cele două direcții MD-UA și UA-MD. Capacitatea de trecere aprobată pentru direcția Ucraina – Moldova (UA -MD) este de 463 MW și de 96 MW pentru direcția Moldova – Ucraina (MD- UA).

Un aspect semnificativ al acestei licitații a fost faptul că, pentru prima dată, alocarea drepturilor de utilizare a capacității transfrontaliere a fost realizat printr-un proces comun, agreat de operatorii și agențiile de reglementare din Moldova și Ucraina. Astfel, subliniind angajamentul pentru o cooperare energetică mai strânsă și mai eficientă cu partenerii de dezvoltare.

Licitația a atras un număr de 8 participanți pentru UA-MD și 9 pentru MD-UA. Cererea de capacitate a depășit oferta capacitatea, ceea ce a determinat prețuri marginale de licitație de 0,05 euro per MW pentru UA -MD și 0,5 euro per MW pentru MD- UA.

Startul licitațiilor zilnice cu Republica Moldova este preconizat pentru ziua de joi, 29 februarie, cu ziua de livrare 1 martie.

Detaliile referitoare la ora și desfășurarea acesteia vor fi comunicate cu o zi înainte.

Total
0
Shares
Total
0
Share