Alte știri

A fost inițiat un dosar penal pe tentativa de de sechestru și omor a lui Evgheni Șevciuk

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a iniţiat un dosar penal asupra tentativei de sechestru și omor a fostului lider separatist Evgheni Șevciuk, precum și a membrilor familiei lui. Informația a fost confirmată în exclusivitate de procurorul-șef interimar al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, în cadrul unui interviu realizat cu ocazia împlinirii unui an de la crearea acestei instituții.

Nicolae Chitoroagă a declarat că dosarul a fost iniţiat pe data de 17 iulie, în baza unei plângeri scrise de Evgheni Șevciuk. Acesta s-a identificat în fața organului de anchetă ca cetățean al Federației Ruse. Întrebat dacă sunt premize pentru cercetarea penală a fostului lider separatist sub aspectul trădării de patrie, șeful PCCOCS a răspuns laconic că se lucrează în acest sens.

— Recent PCCOCS a confirmat o anchetă pe marginea cazului Șevciuk. La ce etapă se află? Ce declarații face fostul lider separatist?

— Eu am ocolit până acum acest subiect, dar vă informez: pe data de 17 iulie, PCCOCS a pornit urmărirea penală pe faptul pregătirii de omor și răpirea domnului Șevciuk și a membrilor familiei lui. Temei pentru pornirea urmării penale a servit cererea depusă de către domnul Șevciuk. Vreau să vă spun că pericolul pe care l-a sesizat el este absolut real. Prin urmare, el și familia lui sunt protejați de legile R. Moldova, ca orice cetățeni care se află pe teritoriul R. Moldova. Noi suntem obligați să asigurăm sănătatea și integritatea acestor persoane.

— El are cetățenia R. Moldova? În calitate de cine a semnat plângerea?

— În bazele de date el nu figurează ca cetățean al R. Moldova, mai bine zis nu și-a perfectat, niciodată, niciun act de identitate moldovenesc. El la noi s-a identificat ca cetățean al Federației Ruse.

— Sunt multe voci din societatea civilă care insistă pe ideea că Șevciuk trebuie cercetat penal pentru trădare de patrie. Există premise pentru inițierea unui astfel de dosar?

— La momentul actual noi nu avem sesizări în acest sens.

— Pentru ce v-ar trebui sesizări? În baza tuturor acțiunilor sale în perioada cât a fost lider al regiunii separatiste, care – logic – erau făcute în coordonare cu serviciile speciale, altele decât cele de la Chișinău, nu este posibilă și firească o autosesizare?

— Întrebarea am înțeles-o. Noi lucrăm la aspectul dat din momentul când a apărut în vizorul nostru. Atât vă pot spune.

Din același interviu cu Nicolae Chitoroagă aflăm detalii despre cazul Bolboceanu și fenomenul spionajului în R. Moldova, dar și detalii despre tentativa de omor a lui Vlad Plahotniuc, inclusiv conexiunile lui Veaceslav Platon cu acest dosar. De asemenea, discutăm despre afacerile cu droguri aflate sub protecția „epoleților”, despre integritatea procurorilor și cazurile când aceștia merg cu microbuzele de rută în raioane pentru a participa la ședințe de judecată. Abordăm și subiectul riscurilor teroriste în R. Moldova, activitatea de mercenariat, copii puși să cerșească de cei care coboară din Mercedes-uri și persoanele care cântă imnul României în limba rusă atunci când cerșesc beți în trecerile subterane de la Unic. Pe final, discutăm despre cumetrii din organele Procuraturii și despre concursul pentru suplinirea funcției de procuror-șef al PCCOCS – competiție la care participă și intervievatul nostru. Interviul integral va fi publicat în curând.

Despre cazul Șevciuk vom aminti că audierea lui de către procurorii PCCOCS a fost confirmată, fără alte detalii, pe data de 19 iulie.

La 14 iulie, Promo-LEX a dat pubicităţii o analiză potrivit căreia fostul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, poate fi tras la răspundere penală pentru cel puțin trei infracțiuni. Există, conform sursei citate, trei infracțiuni pe care Șevciuk, aparent, prin acțiunile și inacțiunile sale, le-ar fi comis. Este vorba despre uzurparea puterii de stat, despre acţiuni îndreptate intenţionat spre aţâţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase şi, în fine, organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la acţiunile formaţiunii respective.

Promo-LEX a precizat că Evgheni Șevciuk, dar și alți lideri ai regiunii separatiste, urmează a fi audiați în legătură cu faptele comise de terți, precum și în legătură cu faptele comise de el înșiși în perioada în care aceștia au activat în calitate de lideri ai republicii nerecunoscute.

loading...

Comments are closed.