A fost inițiată plata sumelor indexate deponenților „Băncii de Economii”

Începând cu data de 6 februarie 2024, Ministerul Finanţelor a inițiat plata sumelor indexate pentru deponenții „Băncii de Economii”, care au depus cereri de înregistrare până la 31 decembrie 2023. Astfel, își pot ridica banii persoanele născute până în anul 1991 inclusiv, care nu au beneficiat de sumele indexate aferente primei etape şi/sau etapei a doua în anii precedenţi.

Pentru a ridica aceste plăți, beneficiarul, reprezentantul sau moştenitorul se va prezenta la orice oficiu/agenţie a Î.S. Poşta Moldovei cu actul de identitate. Moștenitorul va prezenta suplimentar certificatul de deces și copia legalizată notarial a certificatului de moștenitor, iar reprezentantul – procura, întocmită în modul stabilit de legislație. În cazurile în care depunerile băneşti au fost testate mai multor moştenitori, persoana care solicită suma indexată ce îi revine va depune la oficiul sau agenția poștală cererea pentru calcularea sumei indexate spre achitare.

Deponenţii născuţi până în anul 1991 inclusiv, care nu au depus până în prezent cererile pentru indexare, pot face acest lucru la orice oficiu sau agenție a Î.S. Poșta Moldovei, având asupra sa actul de identitate şi libretele de economii ale conturilor deschise până la 1 ianuarie 1992.

Achitarea sumelor indexate se efectuează în baza Legii nr. 1530-XV din 12 decembrie 2002 privind indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor în Banca de Economii şi Hotărârii Guvernului nr. 261 din 20 aprilie 2022. Plata sumelor indexate se va efectua în funcţie de resursele prevăzute în bugetul de stat pentru indexare pe anul respectiv. În bugetul de stat pentru anul 2024 sunt prevăzute 15 mil. de lei în acest sens.

Total
0
Shares
Total
0
Share