A fost lansat Proiectul “Infrastructura de comunicații – COMINF”

La data de 17 decembrie curent, a avut loc Conferința de lansare a Proiectului INFRASTRUCTURA DE COMUNICAȚII – COMINF, din care Republica Moldova va beneficia de un sistem integrat de comunicații, care va permite creșterea capacităților de cooperare și a schimbului de informații între autoritățile publice din România și Republica Moldova. Acest lucru va fi realizat prin intermediul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020 și urmează a fi implementat până la mijlocul anului 2022.

Ședința de lansare a avut loc în format online cu participarea partenerilor din România și a fost deschisă de Secretarul general al MAI, Ianuș Erhan, care a menționat despre importanța acestui Proiect și beneficiile pe care le va aduce.

“Acesta este primul proiect transfrontalier dedicat infrastructurii de comunicații pentru Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova în calitate de Beneficiar Lider, fapt ce va permite extinderea expertizei pentru alte domenii. Pentru Serviciul Tehnologii Informaționale al Ministerul Afacerilor Interne, proiectul dat este direcționat spre îmbunătățirea infrastructurii și este vital pentru a consolida capacitatea de reacție a MAI în situații de urgență, prevenirea și combaterea securității cibernetice, creșterea capacității de transmitere transfrontalieră a datelor la rețea de cel puțin 5Gbps, pentru a facilita schimbul de informații între autoritățile de aplicare a legii din Moldova și România”, a spus Secretarul general al MAI.

Ulterior managerul de proiect, Denis Mihăiescu, angajat STI al MAI a făcut o prezentare amplă despre  Proiect și a obiectivelor sale, dar și acțiunile care vor urma.
Menționăm că, obiectivul general vizează securizarea infrastructurii de comunicații transfrontaliere, prin îmbunătățirea capacității comune de intervenție pe domenii specifice pentru ambele țări, oferind astfel servicii mai bune către cetățeni.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

– Înființarea Centrului de Cooperare Polițienească Transfrontalieră din Lipcani pentru a facilita schimbul de informații între autoritățile de aplicare a legii din România și Republica Moldova;
– Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii, interconectarea infrastructurilor de comunicații prin legătura radio și creșterea capacității de transmisie a interconectării existente a tronsonului de fibră optică la cel puțin 5 Gbps;
– Îmbunătățirea capacității de acoperire cu servicii de comunicații și disponibilitatea rețelei fixe prin utilizarea a 4 centre de comunicații mobile.

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor al României în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova vor pune în aplicare dezvoltarea unei infrastructuri comune de comunicații dintre cele două țări, pe zona eligibilă, prin instalarea și punerea în funcțiune a legăturilor de comunicații bazate pe echipamentele de transmisie a datelor în rețeaua radioreleu și fibră optică.

Noua structură va completa infrastructura dezvoltată în cadrul proiectului inițiat și va extinde acoperirea rețelei în alte domenii. Până la sfârșitul perioadei de implementare a proiectului, între România și Republica Moldova va exista o infrastructură de comunicații îmbunătățită printr-o zonă extinsă de rețea, un centru de cooperare a poliției transfrontaliere din Lipcani, dar și o infrastructură de comunicații securizată între cele două țări interconectate între Dorohoi și Lipcani. Costul total al proiectului este de aproximativ 7 951 320,33 Euro, iar punerea în aplicare vine să fortifice bunele practice și să demonstreze prin exemple relevante impactul Proiectului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020. În rezultat, noua infrastructură va facilita accesul la serviciile principale implementate în cadrul acestui proiect, transformând colaborarea dintre instituțiile partenere ale celor două țări mai rapidă și mai accesibilă.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI) în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova, 2014 – 2020.

În doar trei zile inspectorii INSP au depistat peste o mie de încălcări ale șoferilor, printre care 19 cazuri de stare de ebrietate la volan

Total
0
Shares
 
Total
0
Share