A fost lansată etapa a doua a Campaniei #STOPviolența în spațiul online și offline inițiată de MECC, cu suportul UNICEF

Etapa a doua a Campaniei #STOPviolența în spațiul online și offline, care va aborda fenomenul de bullying în mediul școlar din Republica Moldova a fost lansată astăzi, 19 mai, de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu suportul UNICEF, în colaborare cu CA Coliseum și Teatrul ”Mihai Eminescu”.

Scopul Campaniei este de a promova utilizarea mai sigură și mai responsabilă a tehnologiilor digitale și a telefoanelor mobile de către copii și tinerii, de a informa și sensibiliza elevii, cadrele didactice și părinții despre pericolele din mediul online.

În cadrul campaniei, va fi prezentat spectacolul de teatru educațional „O mie de îngeri”, realizat în baza cercetării și documentării fenomenului de bullying în țara noastră, interviuri despre aceste fenomen cu psihologi, directori de școli, pedagogi, părinți și elevi.

De asemenea, spectacolul, destinat elevilor din gimnazii și licee, va fi însoțit de discuții despre bullying și metodele de combatere a acestuia, la care vor participa psihologi și specialiști de la Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP).

Spectacolul este o producție a Centrului de Arte COLISEUM în parteneriat cu Teatrul Național Mihai Eminescu și susținut de Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice și face parte din proiectul Lecția Deschisă la tema violenței și bullyingului.

”Perioada pandemiei a schimbat foarte mult procesul educațional și i-a expus pe copii la mai multe riscuri online, printre care bullyingul, fenomen care trebuie explicat copiilor și tinerilor pentru a-l putea evita și raporta. Suntem cu toții diferiți și prin aceasta suntem deosebiți, unici. Fiecare copil/elev ar trebui să se simtă bine acolo unde se află, atât în instituția de învățământ, cât și în afara acesteia, inclusiv în mediul online. Prin aceste spectacole educaționale ne dorim să sensibilizăm comunitatea educațională la subiectul violenței și bullyingului și sperăm că își vor atinge scopul”, a menționat consultantul principal al direcției Învățământ General al MECC Angela Prisăcaru, prezentă la acest eveniment.

„Școlile trebuie să fie un spațiu sigur pentru copii și nici un elev nu ar trebui să se teamă să meargă la școală. Nici un copil nu ar trebui să creadă că bullyingul este un status quo acceptat. Vrem să informăm copiii, adolescenții, tinerii, profesorii, psihologii școlari, dar și părinții despre fenomenul fenomenul de bullying, despre cauzele și efectele acestuia. Ne dorim să determinăm acțiunile comune și rolurile pe care trebuie să le avem cu toții în abordarea problemei. Prin acest proiect, facem apel la întreaga societate să ia atitudine și să întreprindă măsuri pentru a pune capăt bullyingului în școală și societate”, a declarat reprezentantul de țară Unicef Maha Damaj.

“Teatrul a fost din toate timpurile o instituție de importanță majoră în istoria și cultura unei națiuni. Cultura înseamnă Artă + Educație. Teatrul educațional este o componentă esențială a întregului proces de educație a noilor generații”, a menționatMihai Fusu, actor, regizor, dramaturg, profesor și producător de teatru.

Spectacolele vor avea loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” conform unui program prestabilit, coordonat cu fiecare instituție de învățământ.

În cadrul campaniei, care se va încheia pe 30 septembrie 2021 vor fi prezentate 24 de reprezentații, beneficiari fiind peste 2000 de elevi.

În perioada februarie-martie 2020 s-a desfășurat prima etapă a Campaniei și a proiectului Lecția Deschisă prin organizarea a 6 reprezentații a spectacolului-document la care au participat peste 400 de elevi, cadre didactice, psihologi școlari și părinți.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share