A fost lansată platforma care te ajută să găsești în apropiere un specialist în sănătate mintală

Îngrijorările financiare, autoizolarea, efectele șomajului, criza cauzată de pandemia de COVID-19 sunt câteva dintre situațiile ce pot afecta starea de spirit și comportamentul, dezvoltând probleme de sănătate mintală în rândul cetățenilor. În acest sens, pentru a susține persoanele care se confruntă cu afecțiuni mintale, de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, cu suportul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova și Uniunii Europene lansează campania „Cum te simți azi?” pentru a susține și promova cele 40 de centre comunitare de sănătate mintală din toată țara, ce oferă gratuit, confidențial și aproape de locul de trai servicii de susținere, consultanță și ajutor psihologic celor care simt necesitatea de a vorbi cu un specialist.

Campania dedicată sănătății mintale „Cum te simți azi?” se desfășoară în contextul pandemiei COVID-19, care a avut un impact sever asupra copiilor, adolescenților și adulților tineri și care a afectat grav sănătatea mintală a populațiilor din țările europene și a perturbat serviciile de sănătate mintală, dar și în contextul național, în care există stereotipurile potrivit cărora adresarea la un specialist pentru consiliere psihologică este considerată o rușine. Scopul campaniei este de a încuraja populația să apeleze la ajutorul specialiștilor din cadrul centrelor comunitare de sănătate mintală și să conștientizeze că sprijinul calificat le poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.

În cadrul campaniei, a fost lansat portalul www.cumtesimtiazi.md, care conține informații detaliate privind problemele de sănătate mintală, sfaturi și recomandări ale specialiștilor, istorii ale oamenilor care au suferit de tulburări mintale, dar și resurse informaționale dedicate. De asemenea, platforma include datele de contact și adresele celor 40 de centre comunitare de sănătate mintală.

Platforma www.cumtesimtiazi.md este disponibilă în limbile română și rusă. Zinaida Bezverhni, Secretar de Stat al Ministerului Sănătății a menționat în cadrul evenimentului de lansare a campaniei: „Sănătatea mintală este un factor extrem de important, care determină capacitatea oamenilor de a se integra cu succes în diferite medii, precum cel social sau profesional.

Campania „Cum te simți azi?” vine să-i susțină pe toți cei care au nevoie de ajutor pentru o stare de bine emoțională. Ne propunem să eliminăm stereotipurile din societate, potrivit cărora adresarea la psiholog este o rușine, vrem să încurajăm populația să apeleze la ajutorul profesioniștilor din cadrul acestor centre comunitare din localități și să conștientizeze că ajutorul calificat le poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.”

În cadrul campaniei sunt realizate mai multe instrumente de promovare a centrelor de sănătate mintală, inclusiv necesitatea de a apela la ajutor psihologic, în caz de necesitate. La fel, a fost lansat și un spot video, care prezintă semnele îngrijorătoare ce indică afecțiuni de sănătate mintală, promovează platforma și direcționează oamenii către centrele comunitare care oferă gratuit, confidențial și direct în localitățile lor servicii de consiliere psihologică. Un alt instrument de promovare a campaniei este lansarea proiectului fotografic care prezintă cele mai răspândite stări ale oamenilor cu afecțiuni mintale, fotografiile reflectând stări precum: stresul, insomnia, depresia, anxietatea sau surmenajul. Cu participarea directă a centrelor comunitare din țară, a fost elaborată și mascota campaniei, concepută în baza simbolului „floarea-soarelui”, care semnifică loialitate, căldură sufletească, admirație și emoții pozitive.

Dr Miljana Grbic, reprezentantă Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova: „Pandemia COVID-19 a afectat grav sănătatea mintală a populațiilor din țările europene și a perturbat toate tipurile de servicii de sănătate mintală. Pandemia a afectat grav copiii, adolescenții și adulții tineri din cauza închiderii școlilor, pierderii oportunităților, anxietății cu privire la boală și singurătate. Provocările în prestarea serviciilor de sănătate mintală sunt identificate în toate statele membre ale OMS, atât pentru persoanele cu condiții de sănătate mintală în curs de dezvoltare sau existente, cât și pentru lucrătorii din prima linie care au nevoie mai mare de sănătate mintală și sprijin pentru starea de bine.

Ideea de a lansa platforma www.cumtesimtiazi.md a venit din necesitatea de a aduce mai aproape de oameni centrele comunitare de sănătate mintală din țară. Pentru că, de cele mai multe ori, cei apropiați de lângă noi suferă în tăcere, să-i susținem și să-i încurajăm să ceară ajutor calificat. La fel, îndemnăm oamenii care au trecut prin stări depresive, de anxietate sau alte afecțiuni mintale să ne trimită istoriile lor, pentru a le afla experiențele și cum au reușit să depășească stările prin care au trecut.” Pentru a crește nivelul de informare și conștientizare a populației privind problema sănătății mintale, urmează a fi desfășurate webinare tematice cu sfaturi și recomandări ale specialiștilor din domeniu, dar și campanii digitale de informare. Valeriu Sava, coordonator programe de sănătate, Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova: „În această perioadă destul de complicată din cauza pandemiei, dar și alte provocări zilnice, tot mai mulți cetățeni dezvoltă afecțiuni ale sănătății mintale. Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova a susținut și continuă să ofere suport celor 40 de centre comunitare prin fortificarea capacităților specialiștilor, sensibilizarea opiniei publice, dar și crearea unui mediu favorabil ca cetățenii să înțeleagă factorii care contribuie la deteriorarea sănătății mintale și care ar trebui să fie rolul fiecăruia pentru ca împreună să avem o societate sănătoasă.”

Cristina Rusu, coordonatoarea Centrului comunitar de sănătate mintală Ialoveni: „Pe platforma, la secțiunea „căutare”, este necesar să fie introdusă regiunea de trai, iar după ce au apărut datele de contact ale celui mai apropiat centru, puteți discuta la telefon problema pe care o aveți și programa prima consultație cu specialistul. Ulterior, în funcție de situație, împreună cu psihologul urmează a fi stabilit programul de consultații și alte detalii.”

Pe parcursul anului 2020, în cadrul Centrelor comunitare de sănătate mintală din Republica Moldova au fost asistate 179.960 persoane, din care 83,69% repetat cu scop de diagnostic și tratament. În 2020 s-a atestat un număr în creștere de cazuri de depresie, anxietate și demență: tulburări mintale organice, inclusiv demențe – 1.262 cazuri noi înregistrate și tulburări afective ale dispoziției, inclusiv depresia și anxietatea – total 510 cazuri noi. În ultimii ani investițiile în serviciile comunitare de sănătate mintală la nivel național au crescut de aproape trei ori. În 2015, bugetul acordat centrelor era de 9,5 milioane lei, iar în 2019 acesta constituia 25,6 milioane lei. Conform datelor OMS, aproximativ un miliard de persoane din întreaga lume au o problemă de sănătate mintală. La nivel global se estimează că 5% din adulți suferă de depresie, fiind una dintre cele mai frecvente afecțiuni mintale. La fel, unul din șapte copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani are o afecțiune mintală, iar jumătate dintre aceste probleme încep de la vârsta de 14 ani. La nivel mondial, în medie, țările cheltuiesc doar 2% din bugetele naționale pentru problemele de sănătate mintală. În pofida creșterii asistenței pentru îngrijirea sănătății mintale în ultimi ani, aceasta nu a depășit 1% din asistența medicală în general.

În acest an, sloganul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale este servicii de sănătate mintală pentru toți: să le transformăm în realitate. Pandemia COVID-19 a avut un impact major asupra sănătății mintale a oamenilor, inclusiv asupra lucrătorilor medicali și altor angajați din prima linie, dar și a persoanelor care trăiesc singure, studenților și celor cu probleme de sănătate mintală deja existente. La Adunarea Mondială a Sănătății din luna mai 2021, guvernele din întreaga lume au recunoscut necesitatea extinderii serviciilor de sănătătate mintală de calitate la toate nivelurile. Nu în ultimul rând, la 30 septembrie 2021, Biroul Regional OMS pentru Europa a lansat Coaliția pan-europeană în domeniul sănătății mintale are scopul de a sprijini Cadrul european de acțiuni în domeniul sănătății mintale, o inițiativă de bază a Programului european de activitate a Biroului Regional OMS pentru Europa 2020-2025 „Acțiuni unite pentru o sănătate mai bună în Europa”. Pentru a fi la curent cu toate acțiunile care urmează a fi implementate în cadrul acestei companii, accesați www.cumtesimtiazi.md, pagina tematică a Organizației Mondiale a Sănătății.

Total
0
Shares
Total
0
Share