A fost lansată Platforma de Parteneriat Agroalimentar

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cu suportul Uniunii Europene au lansat o inițiativă de importanță strategică pentru țara noastră – Platforma de Parteneriat Agroalimentar, în contextul în care Republica Moldova își continuă drumul către integrarea europeană.

Scopul acestei platforme este de a stimula cooperarea și de a accelera reformele în sectorul agroalimentar al Republicii Moldova. Pentru a atinge acest obiectiv, oficiali de nivel înalt, ambasadori, experți și factori de decizie din 11 state din Uniunea Europeană au sosit la Chișinău, unde au discutat despre sprijinul de care Republica Moldova poate beneficia în domeniul sectorului agroalimentar.

În debutul evenimentului, șefii delegațiilor au avut o întrevedere cu prim-ministrul Dorin Recean, care a subliniat necesitatea dezvoltării unui sector agricol competitiv, evidențiind importanța formulării politicilor adecvate pentru susținerea fermierilor.

„Trebuie să direcționăm fondurile contribuabililor către o agricultură cu productivitate ridicată și să investim mai mult în tehnologii moderne. Agricultura reprezintă o afacere profitabilă. Rolul nostru este să identificăm politicile corecte pentru a dezvolta instituțiile de piață care să susțină fermierii, să investim în producția, procesarea, distribuția și consumul alimentar – asigurând întregul lanțul valoric”, a declarat Dorin Recean.

Potrivit viceprim-ministrului Vladimir Bolea, în procesul de transformare și aliniere la standardele Uniunii Europene, dezvoltarea unor relații de lungă durată cu ministerele Agriculturii din statele membre ale UE și cu alte instituții conexe din domeniul agriculturii și industriei alimentare devin tot mai importante.

„Platforma de Parteneriat Agroalimentar reprezintă un pas important în direcția consolidării colaborării noastre cu partenerii europeni și în promovarea dezvoltării durabile a sectorului agricol și al industriei alimentare din Republica Moldova. Este, de fapt, un angajament ferm pentru un viitor mai prosper și mai sustenabil în domeniul agroalimentar”, susține vicepremierul Vladimir Bolea.

În cadrul discuțiilor s-au explorat oportunitățile de implementare a acquis-ului comunitar și de dezvoltare durabilă a sectorului agroalimentar.

Wolfgang Burtcher, director General al Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI), Comisia Europeană a declarat: „Platforma de Parteneriat Agroalimentar, lansată astăzi, este o oportunitate de aur pentru un dialog constructiv și o cooperare mai strânsă între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Este în interesul nostru comun să sprijinim Moldova în dezvoltarea unui sistem agricol durabil, în conformitate cu valorile noastre cheie. Moldova depune eforturi remarcabile pentru a accelera reformele și face pași importanți pe calea integrării europene. În calitate de țară candidată, încurajez Republica Moldova să-și intensifice pregătirile pentru alinierea la standardele UE în domeniul agricol. UE este pregătită să ajute Moldova și sectorul dumneavoastră agricol în acest proces”.

Raimund Jehle, Reprezentantul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Republica Moldova a salutat lansarea platformei și a subliniat că „dezvoltarea sistemului agroalimentar moldovenesc trebuie să fie o prioritate a donatorilor, iar discuțiile pentru susținerea sectorului agroalimentar trebuie continuate și în cadrul Platformei de sprijin pentru Republica Moldova”.

Ghoos, directoarea Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU a subliniat că „sectorul agroalimentar are potențialul de a accelera creșterea economică în multiple moduri, inclusiv prin furnizarea de alimente nutritive și de înaltă calitate și pe piața din Republica Moldova.”

Totodată, oficialii au abordat reformele esențiale din industria agroalimentară a Republicii Moldova, în concordanță cu parcursul țării spre integrarea în UE. Panelurile de discuții informative s-au referit la stadiul actual al sectorului agroalimentar din Moldova, au oferit o imagine de ansamblu domeniului și au evidențiat obiectivele pe termen scurt, mediu și lung pentru activitățile de viitor.

Evenimentul s-a încheiat cu semnarea unei Declarații comune de către: Germania, Estonia, Lituania, România, Letonia și Polonia. Documentul va reprezenta un angajament comun pentru a dezvolta un plan de acțiuni multilateral în domenii specifice de sprijin și consolidare a capacităților în sectorul agroalimentar al Republicii Moldova. De asemenea, această declarație va fi un pilon fundamental pentru stabilirea ulterioară a Grupului de mentorat și pentru dezvoltarea programelor de cooperare care vor contribui la modernizarea și creșterea competitivității sectorului agroalimentar.

Pregătirea primei ședințe a acestei inițiative a fost susținută de Uniunea Europeană precum și de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul Mondial Alimentar (PAM) prin alocarea expertizei vaste ale celor două agenții în dezvoltarea sistemului agroalimentar.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share