Externe

A murit o legendă a muzicii. Fanii din întreaga lume, în stare de şoc

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cunoscuta soprană spaniolă de origine catalană Montserrat Caballé a murit sâmbătă la spitalul Sant Pau din Barcelona la vârsta de 85 de ani, potrivit unor surse spitaliceşti, citate de EFE şi AFP.

Îndrăgita soprană Montserrat Caballé era internată de la mijlocul lunii septembrie pentru o afecţiune de care suferea de mai mult timp.

Funeraliile artistei, considerată de numeroşi critici cea mai mare soprană a secolului XX, vor avea loc lunea viitoare la Barcelona, oraşul său natal.

Montserat Caballé s-a remarcat nu numai ca o cântăreață de clasă internațională în muzica de operă, oratorii și lied-uri, ea a fost aclamată și pentru interpretarea așa-zisei U-Music, apărând alături de legendarul Freddie Mercury din grupul britanic „Queen” de muzică rock, cu care a inregistrat un album de discuri în 1988.

Montserrat Caballé (nume întreg Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folc) s-a născut în 1933, la Barcelona. Montserrat Caballé a fost o soprană, cântăreață de operă spaniolă de origine catalană, renumită pentru tehnica ei bel canto.

După studii de perfecționare în Milano, Montserrat Caballé debutează în 1965 în rolul lui Mimi din opera Boema de Puccini pe scena Teatrului de Operă din Basel, Elveția.

În anii 1959 – 1962 Montserrat Caballé cântă ca solistă la Opera din Bremen, Germania. În 1962 întreprinde un turneu în Mexic în rolul lui Manon din opera cu același nume de Massenet. În 1965, fără să fi făcut vreo probă, Montserrat Caballé o înlocuiește pe soprana Marilyn Horne, indisponibilă din motive medicale, într-un spectacol concertant la Carnegie Hall din New York, interpretând rolul titular din opera Lucrezia Borgia de Gaetano Donizetti.

Urmează o carieră strălucită pentru Montserrat Caballé, întinsă pe următoarele patru decenii, în cele mai importante roluri ale repertoriului de operă, începând cu rolul Contesei din Nunta lui Figaro de Mozart și al Mareșalei din Cavalerul Rozelor de Richard Strauss la Festivalul muzical din Glyndebourne (1965). În același an este invitată la Metropolitan Opera din New York, unde debutează în rolul Margaretei din opera Faust de Gounod.

loading...

Comments are closed.