Social

A murit un fost Prim-ministru al Republicii Moldova!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Prim-ministrul Republicii Moldova între 1997-1999 a decedat din cauza unei boli incurabile. Ion Ciubuc avea 74 de ani.

Ion Condratievici Ciubuc s-a născut la data de 29 mai 1943, în satul Hădărăuți (azi în raionul Ocnița). A absolvit în anul 1970 cursurile Institutului Agricol din Odessa, obținând calificarea de specialist în economie agrară. Ulterior a obținut și titlul științific de doctor în economie.

Între anii 1990-1991, Ion Ciubuc a fost prim-viceministru al economiei naționale al RSS Moldova. Din martie 1991 și până în septembrie 1991, a îndeplinit funcția de prim-viceprim-ministru și reprezentant permanent al Guvernului Republicii Moldova pe lângă cabinetul de miniștri al URSS.În perioada septembrie 1992 – aprilie 1994, a deținut funcția de prim-viceministru al afacerilor externe al Republicii Moldova. Apoi în perioada aprilie – decembrie 1994 este prim-viceministru al economiei din Republica Moldova. Prin hotărârea Parlamentului Republicii Moldova din 27 decembrie 1994, Ion Ciubuc este numit în funcția de președinte al Curții de Conturi.

Pentru activitatea îndelungată și rodnică în organele financiar-bancare, contribuție substanțială la prefecționarea controlului economico-financiar și înalt profesionalism, Ion Ciubuc a fost decorat la 31 decembrie 1996 cu Ordinul „Gloria Muncii”. Între 1997 și 1999, Ion Ciubuc a fost prim-ministru al Republicii Moldova în două guverne succesive. În 1999 Ion Ciubuc demisionează din funcția de prim-ministru și astfel pleca de la putere primul guvern instalat de Coaliția de centru dreapta – Alianța pentru Democrație și Reforme (ADR).

La data de 19 februarie 1999, omul de afaceri Ion Sturza, la acea ora deja vicepremier și ministru al economiei în cabinetul Ciubuc este desemnat pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova de către președintele Petru Lucinschi.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

loading...

Comments are closed.