Alte știri

„Acord de pace istorică” între Israel și Emiratele Arabe Unite

Pinterest LinkedIn Tumblr

Israelul și Emiratele Arabe Unite au convenit să normalizeze pe deplin relațiile. Acest lucru a fost anunțat pentru prima dată de președintele SUA, Donald Trump, care a numit acordurile încheiate istorice. Delegațiile din Israel și Emiratele Arabe Unite intenționează să organizeze o reuniune în săptămânile următoare. Ceremonia oficială de semnare va avea loc la Casa Albă din Statele Unite, informează Telegraph.md, cu referire la Euronews.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

„Toată lumea a spus că este imposibil. Dar acesta este un moment cu adevărat istoric. Au existat astfel de progrese către pacea în Orientul Mijlociu de mai bine de 25 de ani, când a fost semnat tratatul de pace între Israel și Iordania”, a spus Donald Trump.

„Aceasta este o zi istorică”, a fost de acord cu Trump pe primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu. În momentul de față, dintre statele arabe, numai Egiptul și Iordania au relații diplomatice cu Israel. „Astăzi ne-am lansat într-o nouă eră de pace între Israel și țările arabe”, a spus Benjamin Netanyahu.

Conform acordurilor, Israelul amână temporar planurile de anexare a teritoriilor din Cisiordania și construirea în continuare a așezărilor. Prințul coroanei din Abu Dhabi, Mohammad bin Zayed Al Nahyan, a declarat că părțile vor dezvolta o „foaie de parcurs” a cooperării. Potrivit conducerii Emiratelor Arabe Unite, acordul privind normalizarea relațiilor cu Israelul este „un pas îndrăzneț”. Acesta va ajuta la obținerea unei „soluții cu două state” pentru poporul palestinian, a declarat ministrul de externe Anwar Gargash. El a adăugat că în viitorul apropiat ambele state intenționează să își deschidă birourile reprezentative unul cu celălalt.

Între timp, Hamas, care controlează Fâșia Gaza, spune că, făcând un acord cu SUA și Israel, „Emiratele Unite au înjunghiat palestinienii în spate”. Purtătorul de cuvânt al Hamasului, Hazem Qasem, a declarat:

„Acest acord nu va ajuta cauza Palestinei în niciun fel. Dar servește interesele propagandei sioniste. Încurajează continuarea ocupației, care îi privează pe palestinieni de drepturile și încurajează comiterea de noi crime împotriva poporului nostru.”

Partea palestiniană a anunțat că își retrage ambasadorul din Emiratele Unite și, de asemenea, susține că acordul contrazice toate deciziile Ligii Statelor Arabe.

loading...

Comments are closed.