Acord ”istoric”: Produsele kenyene un acces liber şi fără cote pe piaţa europeană

Uniunea Europeană şi Kenya au semnat luni un acord comercial calificat drept ”istoric” de către preşedintele kenyan William Ruto, primul document de anvergură încheiat între UE şi o ţară africană începând din 2016, relatează AFP, sursă preluată de agerpres.ro

”Este începutul unui parteneriat istoric pentru o transformare istorică”, a declarat William Ruto în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei ceremonii de semnare a textului.

Acest acord de comerţ liber, negociat îndelung şi convenit în luna iunie, le garantează produselor kenyene un acces liber şi fără cote pe piaţa europeană şi reduceri tarifare pentru produsele europene având ca destinaţie ţara est-africană. Documentul cuprinde, de asemenea, angajamente în favoarea dezvoltării durabile, protecţiei mediului şi dreptului de a munci.

Acordul se înscrie în strategia UE de a strânge relaţiile economice cu continentul african, în special în contextul unei prezenţe chineze în creştere.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat acest parteneriat drept o ”situaţie win-win”, cerând şi altor ţări din Africa de Est să se alăture acordului. ”Deschidem un nou capitol în relaţia noastră foarte solidă şi acum eforturile noastre trebuie să se concentreze pe punerea sa în aplicare”, a afirmat ea.

Parlamentul European şi cel kenyan urmează să ratifice acordul, numit săptămâna trecută de liderii statelor UE drept ”parteneriatul economic cel mai ambiţios” încheiat cu o ţară în curs de dezvoltare.

Peste 20% din exporturile kenyene au ca destinaţii ţări din Uniunea Europeană, fiind formate în principal din fructe, legume, cafea şi ceai.

Totalul schimburilor comerciale între cele două pieţe a atins 3,3 miliarde de dolari în 2022, în creştere cu 27% faţă de anul 2018, potrivite datelor UE.

Total
0
Shares
Total
0
Share