Actele de studii din Moldova vor fi echivalate cu cele din România

Republica Moldova și România vor semna Acordul cu privire la echivalarea actelor de studii, potrivit unei declarații a ministrului educației, culturii și cercetării, Igor Șarov, transmite Telegraph.md, cu referire la Hotnews.md

Într-o emisiune televizată de aseară, ministrul de resort a precizat că MECC a pregătit documentul, acesta urmând a fi expediat pentru avizare la București.

„Sper ca într-o scurtă perioadă să treacă prin procedurile de avizare și să fie benefic pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru cetățenii români. Celor care au avut până acum diplome de 10 sau de 11 clase și nu aveau diploma de bacalaureat, le era recunoscută diploma în România numai dacă aveau și o diplomă de studii superioare. Acum, în baza semnării acestui act, celor care au diplomă de 10 și de 11 clase le va fi recunoscut actul de studii”, a spus Igor Șarov.

Oficialul s-a referit și la recunoașterea diplomelor de până la Procesul de la Bologna și după, în cazul în care instituția este acreditată, de asemenea, va fi recunoscută și în România. „Alt exemplu: titlurile de doctor în științe, în cazul în care în R. Moldova este confirmat de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, după toate procedurile din România, diplomele se echivalează”, a relevat șeful MECC.

Procesul Bologna este numit după Declarația de la Bologna, care a fost semnată în orașul italian Bologna, pe 19 iunie 1999, de către miniștrii responsabili de învățământul superior din 29 de țări europene. Prin semnarea acestui document, a fost inițiat procesul de creare a Spațiului European al Învățământului Superior, care ar facilita convergența diverselor sisteme de învățământ superior spre sisteme mai transparente, comparabile și compatibile bazate pe trei cicluri: licență, masterat, doctorat.

Scopul major al Procesului Bologna este crearea unui Spațiu European al Învățământului Superior (European Higher Education Area) bazat pe cooperare internațională și schimb academic pentru facilitarea mobilității studenților, profesorilor și cercetătorilor și pregătirea tinerilor pentru carierele viitoare și pentru calitatea de cetățeni activi în societățile democratice europene. În prezent, 48 de state sunt membre ale Procesului Bologna. Republica Moldova a aderat la Procesul Bologna în mai 2005.

Igor Șarov afirmă că Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” va fi reconstruită

Total
0
Shares
 
Total
0
Share