Adela Răileanu, deputat, despre dezastrul de la TRM

Nu intenționam să dau o apreciere audierilor din Comisia de specialitate despre situația de la TRM. Însă un mesaj scris în privat de la o mămică m-a determinat să aduc în atenție unele cifre discutate la audieri. Nu sunt doar simple cifre, ci bani publici, inclusiv ai acelei mame care mi-a scris.

Sunt nedumerită de mijloacele enorme alocate pentru evenimente precum „Revelionul European”, care a costat peste 1,5 milioane de lei. Acești bani au fost cheltuiți pentru doar 3 ore de emisie, din care peste 500 mii lei sunt pentru închirierea de utilaj și peste 150 mii lei pentru mâncare.

De asemenea, un meci de fotbal al Selecționatei Moldovei a costat 40 mii euro, sumă exagerat de mare comparativ cu transmisiunile din trecut, care costau câteva sute de euro.

Încă o cifră interesantă: cazarea echipei TVR pentru summit-ul de la Bulboaca a costat instituția publică 600 mii lei.

Aceste cifre sunt doar o parte din cele anunțate. Există și alte alocări de sute de mii de euro care ridică semne de întrebare, dar care nu sunt direcționate către principala misiune a televiziunii publice – de a educa societatea.

Televiziunea publică nu trebuie să se implice în goana după audiență și nici să experimenteze cu banii publici. Ea are datoria de a gestiona transparent fondurile cetățenilor și de a le investi în programe care contribuie la educarea și formarea societății, uneori chiar dacă acest lucru înseamnă sacrificarea cifrelor de audiență.

În contextul acesta, îmi reafirm convingerea că televiziunea publică, ar trebui să prioritizeze cheltuielile și să includă în grilă programe despre educația tinerilor prin cultură, despre sănătate, despre promovarea lecturii și a modelelor pozitive de viață.

Așa cum a menționat această mămică în mesajul său, am constatat și noi că investițiile în emisiuni pentru copii sunt minime, cu doar 5-6 mii de lei pentru o emisiune difuzată de două ori pe lună.

Este crucial ca televiziunea publică să servească drept un instrument de educație a societății, promovând modele și istorii de viață care să contribuie la reducerea fenomenelor negative atât de răspândite în ultimul timp: violență, abuzuri, violuri.

În cadrul audierilor, am solicitat efectuarea unui control de către Curtea de Conturi asupra modului în care sunt gestionați banii publici. Sunt, de asemenea, în așteptarea prezentării raportului anual de activitate al TRM.

Și nu în ultimul rând, s-ar putea să fie necesară și o verificare din partea Procuraturii Generale, mai ales în ceea ce privește contractarea unor servicii de către instituție.

Adela Răileanu, deputat BCS

Total
0
Shares
Total
0
Share