Politic

Adela Raileanu, deputat: ”Regimul de la Chișinău vrea să impună o cenzură nemaivăzută”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Adela Raileanu, deputat:

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Regimul de la Chișinău vrea să impună, în mare grabă și fără consultări publice largi, o cenzură nemaivăzută, dar și persecutarea oricărui cetățean al Republicii Moldova, care exprimă o altă părere decât cea oficială. În această dimineață, ne-am trezit cu un proiect de lege scandalos, pe care PAS încearcă să-l aprobe în fugă, fără consultări publice, fără expertizarea Comisiei de la Veneția și chiar fără ca toți deputații să-i poată analiza bine conținutul periculos.

Insistența cu care PAS vrea să promoveze prin procedurile legislative acest proiect scandalos ridică mari semne de întrebare. Or, documentul abundă în formulări ambigue, care deschid calea pentru abuzuri din partea regimului de la guvernare, cu utilziarea inclusiv a serviciilor secrete. Fără a intra în prea multe detalii, prezint câteva exemple din odiosul proiect, care urmează a fi inclus suplimentar pe agenda de astăzi a comisiei de profil, pentru a fi adoptat chiar în această săptămână.

Sub pretextul securizării spațiului informațional, Serviciului de Informații și Securitate i se oferă dreptul de a bloca imediat orice informație, inclusiv instituție media, pe care o califică “dezinformare”, care ar “amenința securitatea informațională”. Nu se va mai aștepta o decizie a instanței de judecată, ci SIS va stabili, în mod arbitrar, ce e “dezinformare” și va bloca pur și simplu sursa, iar autorii informației vor fi trași la răspundere. Ce e asta, dacă nu instituirea unei cenzuri, a unei dictaturi? Prin această lege a cenzurii totale va deveni posibilă pedepsirea nu doar a instituțiilor media, ci a oricărui cetățean care exprimă un punct de vedere ce nu-i convine guvernării, pe orice rețea de socializare. Pentru asta au inclus sintagma, extrem de generală, de “spațiu informațional public”, ce presupune orice rețea de socializare, inclusiv Facebook, Instagram, Viber, Telegram etc.

Extrem de vagă este formularea “informație falsă – informație nejustificată de interesul public, expusă astfel (amestec de fapte, opinii, imagini reale sau ireale, adevărate, parțial adevărate sau neadevărate, scoase din context sau plasate în alt context etc.) încât semnificația ei inițială, intenționat sau neintenționat, este distorsionată și poate provoca înșelăciune;”. În baza acestei formulări pot fi calificate drept “informații false” orice gen de informații sau opinii ce nu convin regimului de la guvernare.

Culmea tuturor acestor acțiuni dictatoriale e că cetățenii vor putea fi pedepsiți chiar penal pentru opiniile exprimate “în spațiul public”. Mai mult, prin acest proiect se dorește lichidarea mai multor posturi de televiziune, iar acest lucru mai că nu este scris în mod deschis.

Încotro mergem, doamnelor și domnilor? Vreți să instituiți un regim dictatorial? Vreți să înlocuiți statul capturat cu statul dictatorial?

Vom cere ca acest proiect de lege să fie supus consultărilor cu reprezentanții societății civile, cu experți media, jurnaliști, juriști etc. De asemenea, vom insista ca proiectul de lege să fie expediat pentru expertizare la Comisia de la Veneția.

loading...

Comments are closed.