Adela Răileanu, despre decizia Consiliului UE cu privire la depolitizarea de urgență a TRM: ”Mă bucur să văd că apelurile mele și ale societății civile au fost ascultate”

O nouă decizie a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei reia apelul adresat autorităților Republicii Moldova de a revizui „fără întârziere” prevederile din legislația audiovizuală care au readus, în toamna anului 2021, furnizorul public de servicii media sub control parlamentar și au intervenit peste mecanismele ce garantau independența Consiliului Audiovizualului (CA) și a Teleradio-Moldova (TRM). Decizia a fost emisă pe 14 martie ca parte a procesului de supraveghere a executării de către autorități a hotărârii pe cauza Manole și alții contra Moldovei, examinarea căreia a trecut într-o procedură avansată la Strasbourg în luna iunie 2022.

În context, Adela Răileanu, deputat socialist și membru al Comisiei parlamentare de profil, a apreciat decizia Consiliului UE.

”De la început, am exprimat dezacordul meu față de decizia actualei guvernări de a plasa sub control parlamentar instituția publică Teleradio-Moldova și Consiliul Audiovizualului, calificând această acțiune drept o eroare majoră și o încălcare a legii.

Am comunicat în mod constant cu raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) despre abuzurile grave și subordonarea politică a acestor două instituții. Am avut numeroase luări de poziții la acest subiect și am transmis pericolul pe care îl prezintă supunerea politică a acestor instituții publice.

Acum, mă bucur să văd că apelurile mele și ale societății civile au fost ascultate. Comitetul de miniștri al Consiliului Europei a solicitat guvernării să revizuiască „fără întârziere” amendamentele legislative care au instituit controlul parlamentar asupra TRM și CA. Cred că PAS ar trebui să acorde o atenție serioasă recomandărilor Consiliului Europei și să propună amendamente la Codul serviciilor media audiovizuale pentru a garanta o independență reală a Consiliului Audiovizualului și pentru a elimina controlul politic asupra Teleradio-Moldova.

Este esențial ca deputații PAS să recunoască și să corecteze această eroare care a subminat democrația și libertatea de exprimare în Republica Moldova”, a declarat Răileanu.

Potrivit deciziei publicate, Comitetul de Miniștri „și-a reiterat apelul adresat autorităților de a elabora, fără întârziere, amendamente la Codul serviciilor media audiovizuale pentru a asigura garanții clare pentru independența reală a Consiliului Audiovizualului și inamovibilitatea membrilor săi, precum și pentru a exclude un eventual control politic asupra Teleradio-Moldova”. În plus, se insistă pe necesitatea de a implica societatea civilă în acest proces, fiind luate în considerare standardele relevante ale Consiliului Europei și ale Uniunii Europene, precum și recomandările experților Consiliului Europei, „furnizate deja la cererea autorităților și care sugerează un set de elemente ce trebuie incluse în noul proiect de lege”.

Total
0
Shares
Total
0
Share