Adela Răileanu (PSRM), despre amendamentul PAS privind ”protecția jurnaliștilor”: „Dacă această lege nu apără toți jurnaliștii, atunci nu e o lege de protecție. E o lege de control”

PSRM Adela Răileanu
PSRM Adela Răileanu

Deputatul PSRM Adela Răileanu denunță modul în care PAS încearcă să introducă noi prevederi privind protecția jurnaliștilor, printr-un amendament strecurat într-un proiect de lege ce vizează combaterea violenței împotriva femeilor. Potrivit lui Răileanu, inițiativa nu urmărește protejarea reală a presei, ci impunerea unui control politic.

DOC // Amendament, pe sub masă, ”pentru protejarea jurnaliștilor”: pedepse penale și contravenții noi pentru intimidare, violență și presiuni asupra presei

„PAS vrea să protejeze jurnaliștii… dar o face, ca de obicei, pe dos, printr-un amendament strecurat într-un proiect despre violența împotriva femeilor”, a declarat Răileanu, acuzând lipsa de transparență și consultări publice. „După patru ani de abuzuri, dezinformare instituționalizată și eliminare sistematică a vocilor critice, guvernarea PAS mimează acum ‘grija față de jurnaliști’. Nu printr-un proiect de lege clar și transparent. Nu prin consultări cu breasla. Nu prin asumare publică. Ci pe sub masă.”

În opinia sa, protecția presei este esențială, dar nu poate fi acordată selectiv: „Să fie clar: jurnaliștii merită protecție. Nimeni nu contestă acest lucru. Profesioniștii media trebuie apărați de violență, intimidare și presiune, mai ales când își fac meseria în interes public. Dar protecția presei nu se poate face cu dublă măsură. Nu poți proteja un jurnalist doar pentru că îți e favorabil politic, iar pe altul – să-l calci în picioare instituțional.”

Deputatul PSRM a amintit că, în ultimii ani, mai multe redacții incomode au fost închise, iar presa critică a fost supusă represiunii: „Presa incomodă a fost înlăturată prin decizii politice. Redacții întregi au fost închise. Jurnaliștii au fost atacați public de miniștri și ‘influenceri de partid’. Iar acum, tot ce faceți este să tratați consecințele, nu cauza.”

Răileanu a comentat și invocarea unui incident de la protest drept justificare pentru amendament: „Incidentul de la un protest, unde un jurnalist de la un post apropiat puterii a fost bruscat, e invocat ca justificare pentru tot acest demers. Dar de ce s-a ajuns acolo? Ați împărțit oamenii în ‘buni’ și ‘răi’, în ‘ai noștri’ și ‘dușmani ai europenizării’, în ‘presa liberă’ și ‘presa vândută la ruși’. Voi, prin discursul vostru toxic, prin politicile voastre de lichidare, ați săpat tranșee în societate.”

În final, Răileanu afirmă că protecția presei trebuie să se bazeze pe transparență și echitate: „Protecția reală a jurnaliștilor nu se face prin amendamente strecurate pe sub masă. Se face prin angajament public, transparență și cu sancționarea celor care folosesc puterea ca să cenzureze, să intimideze sau să lichideze redacții. Dacă această lege nu apără TOȚI jurnaliștii, atunci nu e o lege de protecție. E o lege de control. E o lege care protejează propaganda de stat. Jurnaliștii contează. Dar contează TOȚI. Nu doar cei care vă pupă inelul.”

Menționăm că, cel mai probabil, noile prevederi vor fi aplicabile doar pentru protecția jurnaliștilor înregistrați la Ministerul Culturii și semnatari ai Codului deontologic, adică a celor agreați de actuala guvernare prin ONG-ul obscur numit Consiliul de presă. În acest sens, guvernarea a mai pregătit un proiect de lege prin care intenționează să impună control total asupra jurnalismului, obligând redacțiile să se înregistreze într-un registru de stat și să „jure credință” Consiliului de presă.

Total
0
Shares
Total
0
Share