Aderarea la Uniunea Economică Euroasiatică (UEE) ar putea duce la izolarea Republicii Moldova

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Euroasiatică (UEE), va însemna în primul rând pierderea pieței Uniunii Europene. Moldova nu poate fi membră cu drepturi depline a unei uniuni economice și păstra privilegiile într-o altă uniune. Mai mult, ambasadorul Ucrainei, Marko Șevcenko susține că acest pas va duce la închiderea graniței cu Ucraina pe toată lungimea hotarului, ceea ce va duce inclusiv la export mult mai scump și anevoios în Rusia, Belarus, Kazahstan.

“Una dintre primele reacții ale Ucrainei în cazul în care Republica Moldova ar deveni membră a Uniunii Euroasiatice să fie securizarea frontierei noastre. Este clar că partidele care consideră Uniunea Euroasiatică cea mai bună soluție pentru Moldova și moldoveni au o atitudine foarte clară față de Federația Rusă. Cel puțin foarte prietenoasă, parteneriat, uneori parteneriat strategic. De ce Ucraina, care se află în război, nu trebuie să închidă granița cu Republica Moldova, în care guvernul este format din forțe politice care consideră că participarea în Uniunea Euroasiatică și parteneriatul cu Rusia este cea mai bună soluție pentru Moldova?”, a declarat Șevcenco în cadrul discuției publice cu genericul „10 ani de la crearea Uniunii Economice Euroasiatice – mai este această o opțiune pentru Republica Moldova?”.

Mai mult, beneficiile exportului pe aceste piețe sunt cel puțin îndoielnice. În primul rând pentru că schimburile comerciale între statele membre UEE sunt de 60 de ori mai mici decât între țările membre ale Uniunii Europene. Anul trecut, în UE acestea, convertite în dolari SUA, s-au cifrat la 4,4 trilioane, în timp ce în UEE la doar 81 de miliarde de dolari. În plus, odată cu închiderea hotarului cu Ucraina, cheltuielile de livrare a mărfurilor pe aceste piețe vor crește. Iar revenirea gazului rusesc ieftin, este improbabilă.

“Cât de eficient va fi un asemenea model economic pentru Republica Moldova? Se va ieftini gazul? Nu, deoarece contractul de tranzit prin teritoriul Ucrainei se va termina în șase luni”, a adăugat Șevcenco.

Experiența Armeniei parcursul european al căreia a fost deturnat acum 10 ani în favoarea Uniunii Economice Euroasiatice arată că alegerea făcută atunci are tot mai puțin suport. Premierul Pașinean a declarat anterior că toamna țara sa va depune o solicitare de aderare la UE. În ultimul deceniu suportul pentru Uniunea Euroasiatică a armenilor a scăzut constant, susține Narek Sukiasyan, doctor în științe politice la Universitatea de Stat din Erevan. Potrivit acestuia, decizia de a adera la UEE a fost condiționată de frica de Rusia și dependența energetică.

Astăzi, în Moldova aproximativ 35% dintre cetățeni ar vota pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică dacă ar fi întrebați în cadrul unui referendum, a spus în cadrul evenimentului sociologul Vasile Cantarji de la CBS Axa. Cel puțin asta arată datele sondajului realizat în aprilie. Însă, dacă ar avea de ales între UE și UEE, atunci pentru Uniunea Economică Euroasiatică ar vota 25%, 54% preferând Uniunea Europeană.

Aderarea la Uniunea Euroasiatică este promovată în Moldova de Blocul Victorie, din care fac parte partidele „Renaștere”, „Șansă”, „Forţa de Alternativă şi Salvare” și „Victorie”, iar Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiștilor în repetate rânduri au evidențiat necesitatea aprofundării relațiilor cu Rusia.

Dezbaterea publică „10 ani de la crearea Uniunii Euroasiatice – mai este această o opțiune pentru Republica Moldova?” a fost realizată cu susținerea GIZ și Fundației Hans Seidel Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share