Separatismul din regiunea transnistreana afectează nu doar starea politica și economică a Republicii Moldova, dar și starea socială. Cel mai mult au de suferit oamenii de rând și copii. Pentru un copil de la Chișinău să meargă la o școală în limba română e ceva obișnuit, însă pentru un copil din Transnistria este o adevarată provocare.
Elevii din partea stângă a Nistrului trăiesc uneori adevărate drame, fiind o minune că încă mai rezistă să-și păstreze intactă identitatea și limba maternă. Acest lucru însă se întamplă de multe ori cu mari eforturi și sacrificii.
„Un copil din Grigoriopol – transnistria – face, în 12 ani de școală, 43.000 de kilometri. Înconjurul Pământului și încă 3000 de kilometri peste asta. Toate astea doar pentru a învăța în LIMBA ROMÂNĂ! Zi de zi, înfruntând ostilitatea așa-zișilor grăniceri ai regimului criminal cu care se pupă Dodon. Și sunt sute de asemenea martiri anonimi cărora ar trebui să le sărutăm mânuțele pentru lecția care ne-o dau… Câți dintre noi am face asta?”, a scris Valentin Buda pe facebook.
Telegraph.md menționează că Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol a fost lăsat fără sediu de către așa zisele autorități transnistrene în urma cu un deceniu și jumătate, iar copiii și cadrele didactice sunt obligate să facă zilnic naveta până la Doroțcaia.