Administratorii asociațiilor de proprietari din condominiu sunt așteptați la ASP

Administratorii asociațiilor de proprietari din condominiu din Republica Moldova sunt așteptați la Agenția Servicii Publice (ASP) până în luna iulie 2024 pentru a depune documentele necesare reorganizării asociațiilor.

Potrivit Legii nr. 187/2022 cu privire la condominiu, toate asociațiile de proprietari ai locuințelor privatizate (APLP), asociațiile de coproprietari în condominiu (ACC) și cooperativele de construcție a locuințelor (CCL) se reorganizează prin transformare în asociații de proprietari din condominiu (APC).

Documentele necesare reorganizării sunt următoarele:

  • Cererea de înregistrare a reorganizării, conform modelului aprobat de organul înregistrării de stat;
  • Hotărârea de reorganizare, adoptată de organul competent (administratorul persoanei juridice);
  • Actul de constituire ale persoanei juridice nou-create (în 2 exemplare).

Modelele de documente pot fi accesate pe pagina web a ASP, la categoria „Informații utile/Formulare tip”.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, angajații ASP au elaborat Ghidul practic al solicitantului serviciului „Înregistrarea de stat a asociaţiei de proprietari din condominiu”. Ghidul poate fi accesat pe site-ul ASP.

Schimbarea formei juridice de organizare a asociației în Registrul de stat al persoanelor juridice se face automat, fără hotărârea adunării generale a membrilor asociației, fără publicarea avizului corespunzător în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și fără achitarea unei taxe de înregistrare.

Reamintim că termenul limită pentru reorganizarea asociațiilor de proprietari din condominiu este 18 luni de la data intrării în vigoare a Legii nr. 187/2022, respectiv până în luna iulie 2024.

Total
0
Shares
Total
0
Share