Institutul Național al Justiției a demarat examenul de admitere pentru cursul de formare inițială a viitorilor judecători și procurori. Procesul de selecție, structurat în două etape principale, include proba scrisă electronică (un test psihologic eliminatoriu și un test de specialitate) și proba orală.
Începând de astăzi, 15 iulie 2024, potențialii candidați la funcțiile de judecător și de procuror susțin testul psihologic eliminatoriu. Rezultatele, calculate automat de un program computerizat, vor determina eligibilitatea concurenților pentru următoarea fază – testul de specialitate. Acesta constă într-un test-grilă de 400 de întrebări, generate aleatoriu de Sistemul informațional al INJ, dintre cele 1600 disponibile la următoarele discipline: drept civil, drept procesual civil, drept administrativ, drept procesual administrativ, drept penal, drept procesual penal și drepturile omului. Astfel, softul va crea teste individuale pentru participanții la concursul de admitere, eliminând posibilitatea repetării întrebărilor.
Conform Calendarului de desfășurare a concursului de admitere, etapa orală a examenului este planificată în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2024 și va cuprinde rezolvarea a două spețe din disciplinele sus-menționate.
Pentru asigurarea transparenței, atât proba scrisă, cât și cea orală vor fi înregistrate audio și video.
Un element nou al admiterii din acest an vizează evaluarea concurenților de către două comisii specializate în drept civil și procedură civilă, respectiv, în drept penal și procedură penală. O altă particularitate importantă a sesiunii curente reprezintă verificările suplimentare de integritate ale candidaților. Potrivit modificărilor Legii nr. 152 din 2006 cu privire la Institutul Național al Justiției, INJ va solicita Autorității Naționale de Integritate să analizeze declarațiile de avere, iar Centrului Național Anticorupție și Serviciului de Informații și Securitate să furnizeze informații privind integritatea celor care au promovat prima probă. Dacă, în urma controlului efectuat, se va constata că solicitantul de a deveni audient al INJ a încălcat regimul juridic al declarării averilor și intereselor personale sau nu corespunde criteriului de reputație ireproșabilă prevăzut în Legea nr. 544 din 1995 privind statutul judecătorului și Legea nr. 3 din 2016 cu privire la Procuratură, atunci el va fi eliminat din concurs, prin hotărârea motivată a comisiilor de admitere specializate.
Anul acesta Consiliul Institutului Național al Justiției, în conformitate cu hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor privind stabilirea numărului de locuri, a scos la concursul de admitere câte 25 de locuri pentru candidații la funcția de judecător și pentru candidații la funcția de procuror.