Politic

Adoptarea „Raportului Moisa”, dovada că UE susține Republica Moldova!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parlamentul European a adoptat, marți, cu votul a 575 de europarlamentari, „Raportul Moisa”. Acest raport presupune acordarea unei asistnțe macro-financiare Republicii Moldova, în valoare de 100 milioane de euro, dintre care 60 de milioane sub formă de împrumut, iar 40 de milioane ajutor nerambursabil. Despre aceasta a scris pe pagina sa de facebook, europarlamentarul Sorin Moisă, raportor pe acest dosar, omul căruia țara noastră trebuie să-i fie reunoscător.

„Dincolo de dispute partizane, de puncte de vedere diferite atât la Bruxelles cât și la Chișinău, cum este firesc într-o lume liberă și plurală, ieri, Parlamentul European a arătat că noi, Uniunea Europeana, noi, Occidentul, suntem alături de cetățenii Republicii Moldova la greu.”, a scris Sorin Moisă.

Europarlamentarul este de părerea că acest sprijin va avea un rol decisiv în modernizarea Republicii Moldova, în plan economic, social, instituțional și politic. Sorin Moisă a declarat că acest ajutor înseamnă în esență bani contra reforme. Eurodeputatul nu a făcut nici o referință la condiționarea acestor bani cu renunțarea autorităților de la Chișinău de a modifica sistemul de vot. Despre acest subiect, majoritatea europarlamentarilor au declarat că UE nu poate impune unei țări un sistem de vot sau altul, aceasta fiind voința suverană a fiecărui stat.

„Ceea ce părea sau putea să fie o majoritate împotrivă a devenit o majoritate largă în favoare (575 de voturi au fost favorabile, 76 împotrivă, 46 abțineri), prin structurarea unui pachet solid care în esență înseamnă bani contra reforme. Cred cu tărie că, dacă sunt aplicate cu seriozitate, reformele cerute de Uniunea Europeana ca o condiție pentru acordarea sprijinului pot avea un rol decisiv în modernizarea Republicii Moldova, în plan economic, social, instituțional, politic. Reformele acoperă un spectru foarte larg, de la guvernanta de tip european în sistemul financiar-bancar, la achiziții publice transparente, la măsuri structurale în domeniul energiei, și până la lupta împotriva corupției, independența justiției, reforma administrației, aplicarea Acordului de Asociere cu Uninea European” se mai spune în mesajul europarlamentarului Sorin Moisă.

Textul deciziei Parlamentului European și Consiliului privind acordarea de asistență macrofinanciară Republicii Moldova poate fi citit aici: http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html

loading...

Write A Comment