Adresarea Maiei Sandu la prezentarea proiectului Strategiei Securităţii Naţionale

Maia Sandu a convocat astăzi, 11 octombrie, ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru a prezenta proiectul Strategiei Securității Naționale, care definește pericolele la adresa securității țării și direcțiile de acțiune propuse pentru consolidarea securității naționale și a securității fiecărui cetățean.

După ședință, ea a ținut un briefing de presă, fără să accepte întrebări de la jurnaliști, unde a avut următorul discurs:

Lumea întreagă este zguduită în prezent de atacuri ce distrug pacea și ordinea cu care ne-am obișnuit în ultimele decenii. Asistăm la un război inuman declanșat de Rusia în Ucraina. Vedem atacuri sângeroase asupra Israelului și violențe îngrozitoare împotriva civililor.

Tratatele internaționale, granițele recunoscute, demnitatea umană – toate sunt călcate în picioare de forțe care vor să aducă violență și haos la nivel mondial.

Noi, aici în Moldova, nu ne putem preface că aceste lucruri nu ne vizează. Dacă ignorăm realitatea dură, ea nu dispare.

Trebuie să fim pregătiți și să alegem clar de care parte a lumii vrem să fim. Moldova trebuie să fie de partea celor care promovează pacea și respectul pentru hotarele recunoscute internațional. Moldova își poate proteja cetățenii doar fiind parte a lumii libere și în cooperare cu lumea liberă.

Beneficiem de un sprijin mare din partea României, Franței, Germaniei, a Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii, însă siguranța cetățenilor noștri și a țării stă în mâinile noastre.

Vom fi pregătiți doar dacă înțelegem și discutăm serios despre pericolele cu care ne confruntăm și ne asumăm responsabilitatea propriului viitor.

Azi, la CSS, am prezentat proiectul Strategiei Securității Naționale, care definește pericolele la adresa securității țării și direcțiile de acțiune pe care vom merge pentru a asigura și consolida securitatea națională, securitatea fiecărui cetățean.

Misiunea noastră, prezentată în Strategia de securitate, se bazează pe 3 obiective esențiale:

Vom proteja și garanta siguranța tuturor cetățenilor.

Moldova trebuie să-și poată proteja populația, ceea ce înseamnă că trebuie să tratăm securitatea națională mai responsabil, mai serios și cu mai multă pregătire decât am făcut-o în ultimii 30 de ani.

Vom crea un stat puternic și respectat.

Vom acționa cu respect față de țările lumii și vom cere să fim respectați, inclusiv de Federația Rusă, care astăzi ne încalcă suveranitatea, încearcă să ne submineze democrația și să ne divizeze societatea.

Nu vom permite ca Moldova să fie șantajată. Vom consolida instituțiile statului pentru ca Moldova să devină un stat cu adevărat independent, care exercită control deplin asupra teritoriului său recunoscut internațional. Republica Moldova își va decide liber viitorul.

Vom adera la Uniunea Europeană, unde pacea este garantată.

În familia europeană ne vom bucura de siguranță, de respect și vom contribui la menținerea păcii în regiune și pe tot continentul european.

Îndeplinirea celor 3 obiective este o misiune comună – a instituțiilor statului împreună cu cetățenii. Strategia își propune să unească eforturile tuturor instituțiilor statului pentru ca ele să acționeze unitar în interesul național. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani.

Ani la rând Moldova a fost sub atac. A fost sub atacul corupților. Sub atacul unor grupuri criminale care și-au propus să slăbească statul pentru ca să-l folosească în propriul interes. Sub atacul șantajului constant din partea Federației Ruse.

De când Rusia a declanșat un război total împotriva Ucrainei, Moldova este sub amenințare de destabilizare și sub riscul real de a fi următoarea, dacă Ucraina cade.

În tot acest timp, în Moldova au fost și încă mai sunt persoane care contribuie la aceste atacuri – ei sunt gata să vândă azi pacea și siguranța moldovenilor și să pună Moldova în genunchi pentru propriul interes.

Să nu ne facem iluzii. Aceste atacuri nu vor înceta. Tocmai de aceea, datoria noastră este să fim mai bine pregătiți de ele și să ne întărim pentru ca moldovenii să fie și să se simtă în siguranță acasă.

Vedem, foarte limpede, cum în toți anii de independență Kremlinul a încercat să ne umilească și să ne controleze destinul. Prin șantaj energetic, prin șantaj economic și embargouri, prin șantaj militar, prin menținerea unor trupe pe teritoriul nostru împotriva voinței noastre, prin finanțarea unor grupări criminale care vor să captureze statul, prin dezinformare și minciuni, prin declarații jignitoare la adresa poporului nostru și a tuturor oamenilor care locuiesc aici.

Să fie clar – Moldova vrea să fie în relații bune cu toate țările. Dar Moldova NU se poate înțelege cu cei care ne vor răul, care nu ne respectă alegerea și oamenii.

Avem 2 mari pericole astăzi la adresa securității naționale: politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva țării noastre și împotriva păcii, în general, și corupția înrădăcinată în Moldova.

Acțiunile dușmănoase ale Federației Ruse, politicieni loiali Kremlinului, oligarhi și reprezentanți ai lumii criminale au slăbit fără încetare țara noastră. Astfel, am fost ținuți captivi, departe de lumea liberă și dezvoltată. Departe de Uniunea Europeană.

Astăzi ne aflăm în cel mai periculos moment de la obținerea independenței încoace, în care securitatea țării este grav afectată.

Europa este zguduită de cel mai mare război din ultimii 75 de ani – războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Scopul agresiunii militare a Federației Ruse este să distrugă statalitatea și națiunea ucraineană. Rusia nu avea de gând să se oprească acolo. Planul Kremlinului a fost de a nimici Ucraina, iar apoi de a merge mai departe. Acest plan a eșuat. Eroismul națiunii ucrainene menține pacea în Moldova.

Dar Rusia nu va renunța de bunăvoie la acțiunile ostile la adresa Republicii Moldova. Prin urmare trebuie să reclădim apărarea națională și să dezvoltăm capacitate de rezistență la acțiunile de tip hibrid. Acest efort este în puterile noastre.

Moldova este o țară mică, dar nu vom permite să fie o țară umilită.

Prin Strategia Securității Naționale, vom acționa în câteva direcții:

Prima direcție de acțiune este să sporim investițiile și să întărim sectorul de apărare și securitate. Un sector puternic de apărare și de securitate națională este esențial pentru a asigura creșterea economică și a dezvolta economia națională. Nu vom putea convinge moldovenii să deschidă afaceri acasă, nu vom putea aduce investiții de calitate care să creeze locuri de muncă bine plătite aici, nu vom putea găsi resurse pentru modernizarea drumurilor, podurilor, căii ferate, aeroportului și a întregii infrastructuri naționale, dacă nu vom putea garanta siguranța acestor inițiative.

Oamenii vor investi și vor dezvolta economia atunci când se vor simți în siguranță. Avem nevoie de pace și de securitate pentru a putea planifica, construi, investi și culege roadele muncii noastre.

De siguranță are nevoie și fiecare cetățean. Altfel, oamenii noștri vor pleca, vor emigra în țări pe care le consideră sigure. Aceasta afectează negativ economia, afectează negativ societatea noastră.

Bugetul de securitate trebuie majorat, pentru că este o investiție necesară, care va aduce beneficii tuturor. Pentru a descuraja agresiunea din exterior și pentru a-și asigura securitatea națională, Republica Moldova are nevoie de o armată modernă, echipată, bine pregătită și capabilă să opereze împreună cu partenerii externi.

Neutralitatea nu înseamnă să stăm pasivi și neajutorați. Dimpotrivă, ne obligă să construim capacitatea de apărare, să dezvoltăm o armată performantă pe care să se bazeze și de care să se mândrească cetățenii. Vom întări și sectorul civil de securitate, așa încât instituțiile, care trebuie să ne protejeze, să pună accent, înainte de toate, pe nevoile cetățenilor.

Azi ne pare că aceste lucruri costă mult. Dar noi deja – chiar în aceste momente – pierdem zeci și sute de milioane în investiții tocmai de aceea că nu avem un sector de apărare dezvoltat în condițiile agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, dar și agresiunii hibride la noi acasă. Știți foarte bine, am plăti oricât atunci când pierdem pacea.

Este rațional și responsabil să ne asumăm azi aceste costuri, cu ajutorul țărilor partenere, pentru a ne apăra copiii, părinții, familiile noastre. Viața nu are preț, iar ca să protejăm viața trebuie să fim vigilenți și pregătiți.

A doua direcție de acțiune este să progresăm gradual pe calea soluționării conflictului transnistrean. Reafirm, în acest context, că nu există o altă cale de soluționare a conflictului transnistrean decât cea pașnică.

Trupele ruse, aflate ilegal în țara noastră, trebuie să părăsească teritoriul suveran al Republicii Moldova. Va trebui să depunem eforturi pentru a reintegra progresiv și pașnic regiunea transnistreană în spațiul juridic, economic și politic al Republicii Moldova.

În acest proces, vrem să extindem toate beneficiile apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană și pentru cetățenii noștri care locuiesc pe malul stâng al râului Nistru.

Soluția politică a conflictului de pe Nistru, ce va fi identificată cu participarea activă a Uniunii Europene și a altor parteneri strategici, trebuie să fie durabilă, funcțională și aliniată la aspirațiile europene ale țării noastre.

A treia direcție de acțiune este să fim parte și să dezvoltăm parteneriate de securitate cu cele mai dezvoltate și prospere țări democratice ale lumii. Am văzut în ultimii ani că, doar datorită sprijinului financiar mare, datorită deschiderii fără precedent, datorită susținerii democrației în țara noastră de către partenerii și prietenii Republicii Moldova, noi am reușit să rezistăm și să rămânem parte a lumii libere.

Uniunea Europeană rămâne unul dintre pilonii de bază ai securității pe continentul european. Dorința noastră de aderare la UE urmărește modernizarea și dezvoltarea economică a Moldovei, precum și garantarea securității cuprinzătoare – energetice, cibernetice, informaționale și militare – securitatea tuturor cetățenilor noștri.

În acest context, apreciem parteneriatul nostru strategic privilegiat, profund și multidimensional cu România în domeniul securității și apărării. Consolidarea acestui parteneriat este esențială pentru îndeplinirea dezideratului nostru de aderare la UE și pentru asigurarea securității țării pe termen lung.

Ucraina independentă, membră cu drepturi depline a familiei europene, este un alt element-cheie al securității naționale. Vom dezvolta un parteneriat strâns multisectorial de lungă durată cu Ucraina. Rămânem solidari cu țara vecină și prietenă. În măsura resurselor disponibile, vom furniza ajutor bilateral și vom sprijini inițiativele regionale și internaționale menite să aducă pace în regiune și să întărească Ucraina în fața agresiunii militare a Federației Rusiei.

Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este un alt element-cheie al securității noastre naționale. Vom continua să extindem și să aprofundăm acest parteneriat pentru a-l valorifica la capacitate maximă.

Securitatea Europei se bazează pe colaborare, efort colectiv și NATO. Vom intensifica cooperarea și interoperabilitatea cu Alianța Nord-Atlantică și țările-membre în vederea consolidării capacităților Armatei Naționale de a proteja țara și cetățenii noștri.

Într-o lume tot mai instabilă, vom construi parteneriate cu toate țările care împărtășesc aceleași valori democratice pe care le împărtășim și noi și care vor ajuta țara noastră să fie mai rezistentă și mai protejată.

A patra direcție de acțiune este să intensificăm lupta de combatere a corupției și să creăm instituții puternice care să aplice legea. Blocajele care se pun în calea reformei justiției nu ne vor opri să continuăm eforturile de curățare a justiției de persoane compromise. Corupții din sistem pun în pericol securitatea Republicii Moldova și contribuie la amestecul străin în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv cu bani murdari din activități ilegale.

A cincea direcție de acțiune este să contribuim la securitatea regională și internațională, și anume să ne comportăm ca un stat membru de facto al Uniunii Europene. Concret, acest lucru înseamnă că vom continua să participăm la inițiativa europeană Coridoarele Solidarității, contribuind astfel la reziliența economică a Moldovei și a Ucrainei și la securitatea alimentară la nivel global.

Vom continua să trimitem în ajutor echipe de salvatori pentru alte țări lovite de incendii și altfel de dezastre. Vom continua să participăm la misiunile civile ale UE de gestionare a crizelor, contribuind la stabilitatea în vecinătatea Uniunii Europene. Țara noastră se va alinia la agenda Uniunii Europene pentru a combate schimbările climatice.

Suntem puternici și în siguranță nu doar atunci când așteptăm și primim ajutor, ci atunci când contribuim la pacea și securitatea de pe continentul european.

Pe lângă pericolele despre care am vorbit mai devreme, Moldova trebuie să se pregătească și de multiple riscuri globale, cum ar fi schimbările climatice, pandemiile și dezastrele naturale, utilizarea tehnologiilor noi în scopuri dăunătoare. Trebuie să fim capabili să facem față tuturor acestor riscuri pentru a ne proteja cetățenii într-o lume în plină schimbare.

Sunt temele și direcțiile de acțiune pe care le-am propus în strategia națională de securitate. Așa cum discutăm în familie despre pericolele de zi cu zi și cum ne putem proteja de ele, așa este important să avem discuții constante în societate despre pericolele la adresa noastră și ce trebuie să facă instituțiile, dar și cetățenii pentru ca să ne protejăm securitatea.

Securitatea durabilă, pacea și prosperitatea Republicii Moldova pot fi asigurate doar printr-un efort comun și continuu al instituțiilor de stat, al societății civile, al sectorului privat și al tuturor cetățenilor, de acasă și din diasporă.

Lansăm etapa de consultări publice pentru a asigura o înțelegere comună a pericolelor și soluțiilor privind securitatea națională, securitatea fiecărui cetățean.

Dragi cetățeni,

Viitorul copiilor noștri, viitorul țării noastre depinde de ce facem acum. Nu vom fi pasivi, nu vom mai accepta să ajungem în ziua în care să spunem neajutorați „e prea târziu”. Moldovenii știu că „așa cum îți așterni, așa vei dormi”.

Pacea și bunăstarea copiilor noștri este în mâinile noastre. Să ne unim eforturile – instituțiile statului, societatea civilă, cetățenii, ca dintr-o țară mică și fragilă să devenim un stat puternic, modern, rezilient și european, capabil să aibă grijă de cetățenii săi, care garantează că moldovenii sunt în siguranță acasă și tratați cu respect oriunde în lume.

Total
0
Shares
Total
0
Share