Adriana Bețișor, cercetată penal și judecată ilegal. Explicația PCCOCS, după ce dosarul în privința ei a fost clasat

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a venit cu precizări, urmare a încetării procesului penal prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în privința fostului procuror anticorupție, Adriana Bețișor, învinuită de corupere pasivă și abuz de putere.

”În context, se impune remarcarea ansamblului de evenimente procedurale până și după trimiterea în judecată a dosarului de către procurorii PCCOCS. Astfel, inițial acțiunile au fost examinate de Procuratura Anticorupție, care în 2020 a refuzat în pornirea urmăririi penale în privința acesteia. Totuși, în martie 2021, procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, a anulat ordonanța de refuz și a dispus efectuarea investigațiilor de către procurorii PCCOCS. Între timp, avocatul fostului procuror a contestat actul PG, însă Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana i-a respins plângerea.

Prin urmare, la distanță de o lună, în septembrie 2021, procurorii PCCOCS au trimis dosarul spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Însă, în iunie 2022, în timp ce dosarul era în judecată (!), Curtea de Apel Chișinău a casat acea încheiere judecătorească, prin care a fost respinsă plângerea avocatului privind ordonanțele PG și a transmis cauza spre rejudecare.

La rândul său, la reexaminarea plângerii avocatului împotriva ordonanțelor PG, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a anulat în decembrie 2022 ordonanțele PG de investigare a fostului procuror. Procurorii PCCOCS au considerat neîntemeiată încheierea instanței și au contestat-o, considerând inclusiv faptul că competența de examinare a plângerii aparținea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care examina cauza în fond.

Urmare a examinării recursului procurorului, Curtea de Apel Bălți în august 2023 l-a respins, încheierea fiind irevocabilă (fără ca să poată fi supusă căilor de atac). Menționăm, procurorul în cauză mai este învinuit și de comiterea infracțiunii de amestec în înfăptuirea justiției, acuzație care urmează a fi judecată de un alt complet de judecată din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, este precizarea instituției.

Prin urmare, Adriana Bețișor, ex-procuror anticorupție, a fost cercetată penal și judecată ilegal.

Total
0
Shares
Total
0
Share