Afacere agricolă în Moldova: Cum poți obține peste 180 de mii de lei profit dintr-un hectar de mure

Afacere agricolă în Moldova, Cum poți obține peste 180 de mii de lei profit dintr-un hectar de mure, Irina Pompuș

Interesul sporit al fermierilor față de mur este dictat de rezistența culturii la temperaturi scăzute, boli și dăunători precum și de capacitatea de a valorifica terenuri cu bonitate redusă. Consumatorii apreciază fructele din alte motive: gustul dulce – amărui nu poate fi confundat, iar expresia „Mură în gură” îi urmărește pe locuitorii plaiului mioritic de secole întregi.

Și totuși, cultivarea murului este o activitate relativ nouă în lume, iar în Republica Moldova a început să fie practicată în ultimii 5-6 ani, în mare parte de către pomicultorii amatori în grădinile de pe lângă casă. Acum, potrivit estimărilor, în țara noastră sunt peste 150 ha de plantații de mur. Soiurile, varietățile și speciile de mur, după caracterul creșterii lăstarilor, forma tufei și metoda de înmulțire se împart în 3 grupe: erecte (cu creștere dreaptă) semierecte și târâtoare. Cele mai rezistente soiuri la îngheț și la secetă sunt cele erecte. Soiurile târâtoare, cu tulpini mai subțiri și flexibile, se caracterizează printr-o recoltă mai mare, dar din cauza tulpinilor târâtoare cultivarea lor este puțin mai dificilă și mai specifică. Toate aceste categorii conțin atât soiuri cu ghimpi, cât și fără. Cele cu ghimpi au, de obicei, fructul mai gustos.

Suma investițiilor necesare pentru înființarea și îngrijirea, până la intrarea pe rod, a unui hectar de mure constituie circa 222 mii lei, unde ponderea cea mai mare o constituie costul mijloacelor de producere – circa 73%.

Afacerea cu mur – de la idee la realizare

Pentru Irina Pompuș, o tânără de doar 31 de ani, din satul Teleșeu, raionul Orhei, secretul afacerii de succes l-a reprezentat un vis mai vechi pe care a reușit să-l transforme în realitate. pentru aceasta a făcut studii suplimentare la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, facultatea Horticultură, în timp ce deja cultiva mure în plantația proprie.

„Eu am studii în domeniul ecologia plantelor medicinale, aceasta a fost și tema tezei de licență. Respectiv, am studiat și despre mur, pe care îl cunosc toți, acela cu ghimpi. Cu mai mulți ani în urmă, atunci când căutam informație pentru teză (2010) am descoperit că pe lângă murul obișnuit există și murul de cultură, fără ghimpi, cu fructe mult mai mari și mai gustoase. Atunci m-am gândit că trebuie să cultiv această cultură. Când s-a ivit oportunitatea de a procura un teren, deja știam cu ce o să mă ocup”, a declarat Irina Pompuș, plină de entuziasm și sigură de reușitele afacerii proprii.

Și-a început activitatea acum 4 ani, și a investit proprii bani fiind încrezută în rezultatele remarcabile pe care le poate obține, în mare parte datorită susținerii din partea familiei, care a încurajat-o și a fost alături.

„Am învățat totul din mers. La moment, deținem 1,5 ha de mure. Este deja al 4 an de la înființarea plantației. Inițial, am avut o suprafață mai mică, am văzut care este potențialul și am decis că această cultură se potrivește pentru noi. Deja avem clienți, care au probat, au văzut produsul nostru și vin la noi pentru a procura mure”, ne-a relatat mândră producătoarea.

Principalele provocări la înființarea unei plantații de mur – continuare pe AGROBIZNES

Total
0
Shares
Total
0
Share