Afacere cu albine: Andrei Bivol, apicultorul care a ajuns să producă 10 tone de miere anual

Afacere cu albine, Andrei Bivol, apicultorul care a ajuns să producă 10 tone de miere anual, raionul ialoveni

30 de apicultori din toate regiunile Republicii Moldova au primit astăzi câte 80 de stupi verticali procurați din fondurile USAID. Cu noii stupi, apicultorii vor putea să-și crească cantitatea și calitatea mierii obținute. Unul dintre cei 30 de apicultori selectați drept beneficiari este și Andrei Bivol din satul Bardar, raionul Ialoveni, scrie Bani.md.

Este jurist de profesie, însă albinele au fost totdeauna un hobby pentru el.

„Practic apicultura din anii 1999-2000. Albinele au fost un hobby pentru mine, dar și un stimul financiar. A fost un hobby până în anul 2013. Atunci mi-am cumpărat încă 200 de stupi și am devenit, într-un fel, profesionist. Am început mai mult dintr-o glumă, cu un risc anumit… au urmat credite”, ne povestește apicultorul.

Andrei spune că a studiat multă literatură înainte de a cumpăra cei 200 de stupi, iar ceea ce l-a ajutat foarte mult a fost experiența sa de aproape 13 ani ca și amator în apicultură. Un alt beneficiu este amplasarea prisăcii, care este înconjurată de circa 150 de hectare de pădure de salcâm.

Diferența dintre stupii obișnuiți și cei obținuți prin intermediul USAID este timpul scăzut petrecut la o stupină de model vertical, față de cel orizontal, dar și calitatea mierii.

andrei bivol, business cu albine, republica moldova, agricultura guevrnul filip, economieSuma de bani pe care i-a investit în stupi și albini nu a contat atât de mult. Mai mult a investit timp, energie, fiind nevoit să renunțe la timpul liber pe care ar fi putut să-l petreacă cu familia. Totuși, apicultorul este încrezător că va recupera toți banii investiți.

„Da, investițiile sunt mari: doar stupul costă 1000 de lei, o familie de albini iarăși 1000 de lei, toate materialele uzabile sau nu sunt costisitoare; dar și prețul mierii este pe măsură”, spune Andrei Bivol.

Anul trecut apicultorul a avut o producție de 10 tone de miere, pe care a realizat-o în întregime pe piața locală. Deocamdată nu tinde spre export, ci se axează pe creșterea numărului de albini și de stupi.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share