Afganii acuză SUA că au părăsit fortăreața Bagram în timpul nopții, fără să anunțe. 5000 de deținuți talibani, lăsați în bază

Armata SUA a părăsit baza aeriană Bagram în timpul nopții, fără să anunțe partea afgană, a declarat noul comandat a ceea ce a fost cândva cea mai mare fortăreaţă militară a forţelor internaţionale din Afganistan.

Generalul Asadullah Kohistani a spus că trupele americane au părăsit Bagram vineri, la ora 3 dimineața, și că armata afgană a aflat de plecare abia după câteva ore, informează BBC, citat de Digi24.

Baza Bagram conține și o închisoare, iar înăuntru ei s-ar afla aproximativ 5.000 de deținuți talibani.

Talibanii au început să câștige teren în Afganistan în timp ce forțele internționale își organizau retragerea, iar generalul Asadullah Kohistani a spus că trupele afgane se așteptă ca talibanii să atace Bagram. Vorbind cu reporterii la baza aeriană, Kohistani a declarat că a primi deja informări potrivit cărora talibanii “avansau în zonele rurale” din apropiere.

“Dacă ne comparăm cu americanii, este o mare diferență. Însă încercăm să facem tot ce putem pentru a proteja oamenii cu ce avem la dispoziție”, a spus generalul Kohistani.

SUA a anunțat vineri că a evacuat Bagram, încheindu-și oficial campania militară din Afganistan înaintea termenului de 11 septembrie anunțat de președintele Joe Biden.

După retragerea pe timp de noapte, baza Bagram a trecut în posesia unei forțe militare inferioare, care ar putea avea dificultăți în a o apăra în cazul unui atac taliban.

Generalul Kohistani are aproape 3.000 de soldați, cu mult mai puțini față de cei câțiva zeci de mii de militari care ocupau anterior baza.

Aproximativ 1.000 de soldați afgani au trecut luni granița în Tadjikistan, după ce au fost încercuiți de talibani în nordul țării, ridicând temeri privind capacitatea armatei afgane de a opri avansul grupării insurgente.

Baza Bagram a fost avut diferiți proprietari de-a lungul timpului.

Ea a fost construită de americani în anii ’50, pentru Afganistan, însă a căzut sub control sovietic când Armata Roșie a invadat țara, în 1979. Ulterior, baza a fost ocupată de guvernul afgan susținut de Moscova, apoi de mujahedini, înainte să ajungă în mâinile talibanilor la mijlocul anilor ’90, când insurgenții au ajuns la putere.

Când SUA au invadat Afganistanul, în 2001, au înlăturat talibanii de la putere și au preluat controlul bazei, transformând-o într-un complex militar uriaș.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share