Politic

Aflat la Chișinău, președintele Germaniei neagă anularea vizelor europene pentru moldoveni

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeir, a calificat drept „fake news” informațiile precum că Moldova riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu UE sunt știri false, scrie anticorupție.md

„Am citit cu aceeași surprindere acest mesaj ca și Dvs. atunci când am aterizat astăzi aici [Chișinău – n.r.]. La Berlin și la Ministerul de Interne Federal, m-am informat și am aflat că nu este o știre adevărată. Este vorba pur și simplu de fake news”, a spus Frank Walter Steinmeier în cadrul declarațiilor de presă făcute miercuri la Chișinău împreună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Publicația Euobserver a publicat o știre despre faptul că Moldova ar risca să piardă regimul liberalizat de vize cu UE din cauza numărul mare de șederi ilegale și a numărului considerabil de cereri de azil nefondate.

Germania, Italia și Belgia, subliniază sursa citată,  se declară în îngrijorate și discută intens despre declanșarea mecanismului de suspendare a regimului de vize cu UE.

Moldova a înregistrat un salt de 429% în iunie–august 2019 și iunie–august 2021, se menționează întru-un document publicat de către EUobserver și datat cu 27 septembrie curent.

„În cazul unei îmbunătățiri reduse sau a unei lipse generale de progres […], Comisia Europeană ar trebui, în opinia noastră, să sublinieze că declanșarea mecanismului de suspendare a regimului de vize (Visa Suspension Mechanism) este o opțiune reală”, a declarat delegația germană în același document.

În pofida condițiilor pandemice, Germania a înregistrat o creștere a „șederilor neautorizate” din partea cetățenilor Albaniei, Moldovei și Ucrainei.

loading...

Comments are closed.