Aflată în SUA, Maiei Sandu a primit premiul „Freedom Fighter” 2023

Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA) i-a acordat Maiei Sandu Premiul „Freedom Fighter” 2023, recunoscând astfel angajamentul cetățenilor Republicii Moldova pentru democrație și valorile lumii libere.

Sandu a subliniat determinarea țării noastre de a face față provocărilor, printre care și impactul războiului din Ucraina și amenințările hibride la adresa Moldovei.

Astfel, în cadrul primei sale zile la Adunarea Generală a ONU, Maia Sandu a subliniat progresele pe care țara le-a realizat în contextul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), urcând în Clasamentul ONU de pe locul 48 în 2021 pe locul 25 în 2023. În pofida provocărilor recente, precum pandemia Covid-19 și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Moldova și-a consolidat angajamentul către ODD. Ea a evidențiat măsurile adoptate în sectorul energetic, inclusiv diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și dezvoltarea unui cadru legislativ pentru producerea energiei din surse regenerabile.

În marginea Adunării Generale a ONU, Sandu a avut discuții bilaterale cu lideri europeni precum președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, și prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson. Discuțiile s-au axat pe aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, derularea reformelor și consolidarea relațiilor bilaterale. De asemenea, Sandu a discutat cu Victoria Nuland, Subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, subliniind aprecierea pentru suportul constant american.

Total
0
Shares
Total
0
Share