Aflate oficial în stare de război, Israelul vrea să ajute Libanul prin intermediul altor țări

Israelul plănuieşte să ajute victimele exploziilor devastatoare de marţi de la Beirut prin intermediul unor terţe părţi, întrucât ofertele sale de a trimite ajutor în Liban au fost respinse, relatează dpa, citată de Agerpres.

Cele două ţări nu au relaţii diplomatice şi sunt oficial în stare de război.

Purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot Kyriacos Koushos a declarat pentru dpa că executivul israelian a anunţat că este gata să trimită personal medical în Cipru dacă persoane rănite sunt aduse pe insulă din Liban. O sursă israeliană a declarat pentru dpa că se fac aranjamente pentru ca o delegaţie din această ţară să se deplaseze în Cipru.

Insula se află la circa 40 de minute cu avionul de Liban.

Kan News a relatat miercuri că Israelul este în stadii avansate ale aranjamentelor de a transfera echipament medical în Liban prin intermediul ONU. Potrivit sursei citate, autorităţile israeliene intenţionează însă să lase etichete pe echipamente pentru ca libanezii să ştie că provin din Israel. Ministerul de Externe israelian a refuzat să comenteze aceste informaţii.

Kan News a mai relatat că Israelul a făcut propuneri unor reprezentanţi francezi şi ciprioţi pentru livrarea de echipament medical şi asistenţă către Liban.

Spitalele din nordul Israelului susţin că sunt hotărâte să ajute în tratarea răniţilor din Liban.

Gestul făcut de municipalitatea din Tel Aviv de a ilumina primăria în culorile steagului Libanului a fost întâmpinată atât cu elogii, cât şi cu critici, unele figuri de dreapta condamnând decizia de a “arbora” drapelul unei ţări ostile.

Tensiunile dintre Israel şi gruparea şiită Hezbollah aliată cu Iranul au escaladat recent de-a lungul frontierei comune, când Tel Aviv-ul a anunţat că a dejucat o tentativă de infiltrare pe teritoriul său a unor atacatori înarmaţi veniţi din Liban.

Numărul morților și răniților din Beirut a crescut, iar zeci de oameni sunt încă dispăruți

Cele două explozii de marţi, de la Beirut, au ucis cel puţin 137 de oameni şi au rănit peste 5.000, iar zeci de persoane sunt în continuare date dispărute, a comunicat joi agenţiei France Presse Ministerul libanez al Sănătăţii. În cursul zilei ar putea fi anunţat un nou bilanţ, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei.

Mai multe state au trimis materiale sanitare și echipe medicale în Beirut, în urma exploziei devastatoare din zona portuară. Cel puțin 113 persoane au murit, iar alte 5.000 au fost rănite, marți, în urma deflagrației.

Total
0
Shares
Total
0
Share