Agenții economici critică licitațiile pentru energia verde: “Proiecte cu foi de parcurs, nu centrale electrice”

Reprezentanții comunității de afaceri sunt îngrijorați de intenția autorităților de a permite participarea la licitațiile pentru oferirea statutului de producător eligibil oricărei persoane neînregistrate în Republica Moldova, fără a avea vreun proiect dezvoltat, prin prezentarea unei ”foi de parcurs”, scrie Bizlaw.md

AmCham Moldova susține că au fost puse în consultări publice trei versiuni ale Regulamentului privind desfășurarea licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil, iar îl ultimul document sunt incluse noțiuni noi conceptuale, care nu au fost anterior discutate. Acestea se referă în special la posibilitatea participării la licitație a oricărei persoane neînregistrate în Republica Moldova fără a avea vreun proiect dezvoltat.

Potrivit opiniei autorilor proiectului, prezentarea unei ”foi de parcurs” constituie un temei suficient pentru a fi calificat și ulterior adjudecat pentru a construi și pune în funcțiune o centrală electrică în următorii trei ani, fără a deține terenuri, aviz de racordare la SEN, studii de specialitate, măsurători, plan viabil de finanțare, etc..

În acest sens, AmCham menționează că, doar obținerea unei finanțări pentru asemenea proiecte durează între nouă și 12 luni și doar în baza unui due diligence făcut pe un proiect ”ready to build”. Totodată, livrarea turbinelor eoliene durează alte 12 luni și, prin urmare, probabilitatea realizării proiectului este egală cu zero în lipsa unui proiect matur la adjudecare.

”Introducerea ”foii de parcurs” induce o neclaritate în raport cu criteriile de calificare și adjudecare. Astfel, nu este clar cum va aprecia Comisia de Licitații care proiect se califică, în ipoteza în care proiectele se accepta doar la nivel de idee cu completarea unei foi de parcurs. Constatăm că, în asemenea situații etapa de calificare tehnică a ofertelor are doar caracter formal”, menționează asociația de business într-o scrisoare expediată autorităților.

Oamenii de afaceri mai spun că impunerea unei garanții financiare de executare impunătoare, ar putea, desigur că, limita apetitul unor oportuniști, dar oricum riscul rămâne același dacă se adjudecă o ”foaie de parcurs”, nu un proiect.

Nu mai puțin important este și faptul că unii investitori și-au dezvoltat proiectele în strictă corespundere cu criteriile de eligibilitate reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 690/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind desfășurarea licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil în vigoare. Astfel, în contextul noilor modificări propuse este neglijat totalmente efortul investițional al celor care au efectuat deja investiții în Republica Moldova și sunt în așteptarea licitațiilor de mai bine de opt ani.

AmCham atrage atenția că, în prezent există proiecte cu avize de racordare peste limita aprobată de Guvern pentru participare la licitație și anume 861MW eolian și 766MW solar, în condițiile în care, cota supusă licitației este de 105MW eolian și 60MW solar, respectiv. Astfel, argumentul privind lipsa competiției nu este unul valabil.

”Modificările propuse de către autori aduc atingere principiului legalității și predictibilității, cu riscul de a fi afectată imaginea Republicii Moldova în calitate de destinație de investiții pe termen lung. Totodată, confuzia aplicării criteriilor de adjudecare vor genera contestații din partea participanților la licitație, fapt care va avea drept finalitate blocarea construcției unor capacitați noi de generare a energiei electrice în Republica Moldova pe un termen nedeterminat”, se menționează în scrisoare.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share