Fermierii din sudul țării solicită o întrevedere cu președinta Maiei Sandu și președintele Parlamentului, Igor Grosu, în următoarele 10 zile, pentru a examina necesitatea aplicării unui plan de acțiuni pentru a salva sectorul agricol. O adresare în acest sens, semnată de circa 60 de fermieri, a fost înaintată Președinției, scrie IPN.
Agricultorii propun instituirea Situației Excepționale în raioanele de sud ale țării, și anume Cahul, Vulcănești, Cantemir, în sectorul agricol, cu aplicarea moratoriului la calcularea penalităților și executarea silită de către bănci și furnizori de inputuri și solicitarea ajutorului extern de la partenerii de dezvoltare.
O altă solicitare ține de inițierea de către BNM a unui dialog cu băncile comerciale și instituirea unui credit agricol cu o rată fixă de maximum 5% pentru beneficiarii finali pentru o perioadă de 10 ani, cu vacanța de 1 an și posibilitatea de prelungire a creditului în caz de calamitate naturală.
Fermierii mai cer adoptarea unui mecanism clar, de lungă durată, privind acordarea despăgubirilor producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură, dar și aprobarea creditului investițional pentru retehnologizarea fermelor agricole, similar creditelor investiționale din alte state.
În adresare se menționează că fermierii din raionul Cahul au suferit pierderi enorme în ultimii trei ani. Doar în 2024, suprafața afectată a culturilor de prima grupă este de 19,4 mii de hectare, iar valoarea pagubelor – peste 134 de milioane de lei. La grupa a doua de cereale cifrele nu sunt disponibile. Potrivit fermierilor, situația practic a paralizat activitatea comercială a întreprinderilor micro, mici și mijlocii, iar prețurile mari de producție și prețurile mici la produsele agricole au adus fermierii în prag de faliment.