Agricultorii au renunțat la protestul din PMAN

Agricultorii, care au protestat astăzi, 9 decembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, se întorc acasă. Aceştia au declarat că, dacă până luni nu vor avea un „răspuns responsabil” din partea autorităţilor, marţi, începând cu ora 10.00, vor reveni în PMAN şi vor fi mai mulţi. Protestatarii susţin că, după discuții în Comisia agricultură și industrie alimentară a Parlamentului, li s-a promis identificarea resurselor pentru alocarea compensațiilor în mărime de 3000 de lei/ha şi păstrarea TVA la cota veche de 8%, transmite IPN.

Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, a adus mulţumiri participanţilor la protest şi colaboratorilor poliţiei, care au asigurat ordinea publică. Acesta spune că agricultorii au ieşit în Piaţă nu pentru a cerşi, dar să ceară dreptate. „Nu vrem să avem mai mult decât ceea ce merităm”, a spus Vasile Mîrzenco. „Tractoarele sunt tancurile noastre, cu ele vom călca pe gât corupţia din ţara asta”, a adăugat directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor.

Vadim Ciobanu, agricultor din Rezina, a remarcat curajul agricultorilor, care au depăşit frica şi intimidările şi au venit la manifestaţie. Potrivit lui, după discuţiile cu deputatul Radu Mudreac, președinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară, agricultorilor li s-a promis păstrarea cotei TVA la nivel de 8% pentru producția agricolă primară. „Ni s-a mai spus că se caută resurse pentru a acoperi cheltuielile suportate de agricultori în urma secetei, cele 3000 de lei la hectar, care este o sumă simbolică”, a adăugat agricultorul.

Protestatarii au manifestat paşnic. Un antreprenor din Iordanovca, raionul Basaraneasca, i-a servit cu plăcinte.

PSRM propune amânarea majorării cotei TVA în agricultură. Amendamentul a fost depus la Parlament

Total
0
Shares
Total
0
Share