Agricultorii din nordul țării au început recoltarea cerealelor

La nordul țării, este în toi recoltarea cerealelor. În aceste zile, agricultorii muncesc neîntrerupt pentru a aduna grâul, scrie TVR Moldova

Agricultorii se arată mulţumiţi de recolta din acest an. Şi pentru că e caniculă, secerişul este monitorizat de angajaţii Direcției Situații Excepționale.

În cîmpuri, au ieşit combinele, semn că grânele sunt coapte, gata de adunat. În satul Ruslanovca din raionul Soroca sînt semănate 700 de hectare de culturi cerealiere de prima grupă. Comparativ cu anul trecut, recolta e mai bogată şi mai calitativă. Acum, spicele au o înălțime de aproape un metru și sînt bine uscate.

“După cum se vede, spicul arată foarte bine, în schimb, bobul e cam mărunt. După ce recoltăm, mergem la analize să vedem nivelul de gluten”, spune Isidor Leahu, agronom.

În acest an, grâul a avut condiții prielnice de dezvoltare, cu ploi din belșug atât toamna, cît și în lunile de primăvară. “După cum se vede, grânele arată foarte bine, ne bucurăm de roada care este”, a menționat Ilie Rusu, inginer.

Angajații Direcției Situații Excepționale monitorizează întregul proces de recoltare, pentru a preveni incendiile. “Principalii indici de monitorizare sînt dotarea autospecialelor cu mijloace de stingere a incendiilor, cu cisterne cu apă, precum şi respectarea tuturor cerinţelor antiicendiare în cîmp”, a precizat Igor Brighidin, şef adjunct, Direcția Situații Excepționale Soroca. În acest an, fermierii din Moldova au semănat grîu pe o suprafață de peste 300 de mii de hectare.

Total
0
Shares
Total
0
Share