Politic

“Agricultorii se unesc”, anunță Alexandr Slusari, lider PPDA

Pinterest LinkedIn Tumblr

Alexandr Slusari, ex-vice-președintele Parlamentului, lider PPDA:

Ieri am avut o întălnire informativă cu comitetul organizatoric al asociației agricultorilor „Forța Fermierilor”, la care am discutat punctual situația actuală în sectorul agrar.

Din păcate, agricultura, după un mic respiro în anul 2021, alunecă cu viteză mare întro criză profundă. În 6 luni prețurile la cei mai importanți fertilizanți și la produsele de uz fitosanitar au crescut aproape de TREI ORI. Motorina din primăvară s-a scumpit cu circa 40 PROCENTE, iar promisiunea electorală privind restituirea accizelor agricultorilor nu se mișcă deloc. Prețurile la piesele de schimb pentru tehnica agricolă s-au majorat cu aproximativ 25 %. Zeci de mii de hectare de porumb au rămas nerecoltate din cauza politicii discriminatorii a multor elevatoare, care aparțin unei companii cu poziții dominante pe piața culturilor cerealiere și tehnice. Problema extinderii terenurilor irigate bate pasul pe loc.

Importurile masive ale produselor agroalimentare și politica abuzivă a supermarketurilor sugrumă producătorii autohtoni, mai ales pe cei din segmentul businessului mic și mijlociu. Totodată, marile agroholdinguri, gestionate din offshoruri, fac tot posibilul pentru eliminarea din localitățile rurale a fermierilor, care mai încearcă să mențină ultimele locuri de muncă. Această politică contribuie semnificativ la distrugerea satelor noastre. Tot mai mult este promovată ideea catastrofală privind acordarea dreptului străinilor să cumpere terenurile agricole.

Agricultorii se unesc tot într-o forță și cer de la guvernare formularea tranșantă a strategiilor privind dezvoltarea sectorului agroindustrial. Cu acordarea priorităților fermierilor mici și mijlocii din zonele rurale, precum și producătorilor autohtoni.

loading...

Comments are closed.